Hlavní obsah

Itálii hrozí opakování voleb, v Senátu nemá nikdo většinu

Řím

Italské parlamentní volby skončily patem. Zvítězila v nich sice středolevá koalice Piera Luigiho Bersaniho, ale většinu bude mít pouze v Poslanecké sněmovně, nikoliv v Senátu. To je pro budoucí vládu jen těžko překonatelný problém, protože k vytvoření stabilního kabinetu je potřeba podpora obou parlamentních komor. Není tak vyloučeno, že se kvůli rozložení sil v horní komoře uskuteční nové volby.

Foto: Remo Casilli, Reuters

Pier Luigi Bersani nebude zřejmě schopen najít v Senátu partnera na vytvoření většiny.

Článek

Podle konečných výsledků voleb do Sněmovny zveřejněných na internetových stránkách listu Corriere della Sera získala koalice v čele s Demokratickou stranou (PD) 29,5 procenta hlasů, středopravicový tábor expremiéra Silvia Berlusconiho pak 29,1 procenta. V dolní komoře stačilo Bersaniho uskupení těsné vítězství, protože díky prémii pro vítěze získává automaticky 340 ze 630 křesel.

V Senátu je však situace složitější. Středolevé strany dostaly od tří čtvrtin oprávněných voličů 31,6 procenta hlasů a budou mít 113 z 315 volených křesel, blok kolem Berlusconiho strany Lid svobody (PdL) dostal 30,7 hlasů a díky volebnímu systému bude mít 116 křesel.

Prekérní situace

To znamená, že ani když se Bersaniho koalice spojí s centristy odcházejícího premiéra Maria Montiho (9,1 procenta hlasů a 18 křesel), nebude mít většinu v horní komoře, která má stejné pravomoci jako komora dolní. Bersani by tedy musel hledat spojence z řad Berlusconiho tábora nebo Hnutí pěti hvězdiček bývalého komika Beppeho Grilla, což se však zatím podle agentury Reuters jeví jako velmi nepravděpodobné.

Této možnosti nenasvědčuje ani vyjádření Grilla, jehož protestní strana získala ve sněmovních volbách 25,6 procenta hlasů, který se nechal slyšet, že se nechystá uzavírat žádné dohody s ostatními stranami. Pokud se nepodaří sestavit vládu, uskuteční se nové volby.

Podle jedenašedesátiletého vůdce středolevé koalice, která ještě před dvěma měsíci v průzkumech veřejného mínění vedla o deset procent, je Itálie po volbách ve "velmi prekérní situaci".

O tom jsou přesvědčeny i trhy, které považovaly vládu Bersaniho samotného, nebo ve spolupráci s Montim, za nejlepší garanci prosazení nutných ekonomických opatření v třetí největší ekonomice eurozóny, kterou trápí zejména vysoké dluhy a stagnující hospodářství. Výsledek hlasování se již podepisuje na cenách ropy i akciových trzích; akcie na newyorské burze zaznamenaly největší jednodenní pokles od listopadu. Kvůli volebnímu výsledku oslabilo euro, a to jak vůči dolaru, tak japonskému jenu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám