Hlavní obsah

Nic neudělali, brání Čechy zadržené v Řecku jejich zaměstnavatel

Dvojice Čechů zadržených předminulý týden na řeckém ostrově Limnos pro podezření ze špionáže nebyla na pracovní cestě, nevstoupila do vojenského prostoru a nepořizovala ani žádné záběry armádních objektů za účelem jejich použití ve vznikající počítačové hře. V tiskovém prohlášení to v pondělí uvedla firma Bohemia Interactive, která zadrženého Ivana Buchtu a Martina Pezlara zaměstnává.

Foto: Profimedia.cz

Češi podle jejich zaměstnavatele v Řecku fotografovali a filmovali na veřejných místech. Ilustrační foto

Článek

„Oba tito zaměstnanci a současně naši kamarádi navštívili ostrov jako turisté. Jejich dovolená byla výsledkem zájmu o ostrov, kterým je inspirováno prostředí počítačové hry, na jejímž vývoji oba již dva roky pracují,“ oznámila společnost s tím, že její zástupci se na Limnosu setkali s oběma zadržovanými kolegy a jejich právníkem.

„Stejně tak jako bezpočet jiných turistů přijíždějících každoročně obdivovat krásy a pohostinnost Řecka, fotografovali a filmovali na veřejných místech. Mimo jiné natočili krátké video během jízdy po nejfrekventovanější silnici vedoucí z mezinárodního letiště, v jehož jedné části jsou v dálce vidět nějaké hangáry a soubor několika budov. Je velmi pravděpodobné, že řada turistů má stejné fotky ve svém rodinném albu, aniž by věděla, že sebe či své rodiny tak vystavila nějakému riziku,” dodala společnost v prohlášení. Obvinění vznesená řeckými úřady jsou tudíž podle Čechů nepodložená.

Foto: David Ryneš, Novinky

Limnos

Bohemia Interactive podotkla, že hra inspirovaná Limnosem je téměř dokončená a ztvárnění jejího prostředí má daleko do skutečné podoby ostrova. Děj se podle ní odehrává ve fiktivním prostředí v budoucnosti. “Nesnaží se o zobrazení jakýchkoli reálných vojenských objektů na skutečném ostrově Limnos,” píše se v komuniké.

Oba zadržovaní do Česka vzkazují, že myslí na svoje rodiny a věří, že se “nedorozumění” rychle vysvětlí.

Dvojice hrozí v případě odsouzení pět až 20 let vězení. Agentura AFP upozornila, že v dočasné vazbě mohou čekat až rok a půl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám