Hlavní obsah

Slovákovi zkrachoval v Karibiku projekt za 70 miliónů dolarů

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Developerský projekt slovenského finančníka Maria Hoffmanna na karibském souostroví Turks a Caicos zkrachoval. Podle deníku Plus jeden deň Hoffmann zanechal svou investici v hodnotě 70 miliónů dolarů svému osudu výměnou za zastavení trestního stíhání.

Foto: Profimedia.cz

Letovisko Grand Turk ve městě Cocburn Town na souostroví Turks a Caicos

Článek

Hoffmann se s vládou souostroví domluvil, že jí vrátí všechny pozemky, na nichž chtěl postavit luxusní rezort. Vzdal se také občanství na souostroví. Místní vláda na oplátku zastavila trestní stíhání, které souviselo s Hoffmannovou aktivitou.

„Vyrovnání spočívá v tom, že ani jedna strana nebude požadovat od druhé žádná plnění. Další investice v Karibiku neplánujeme,“ uvedl Hoffmannn.

Na souostroví chtěl slovenský finančník postavit luxusní plážový rezort s golfovým klubem. Místní obyvatelé projekt přivítali, protože ho považovali za oživení zdejšího hospodářství. Situace se zkomplikovala, když vyšlo najevo, že Hoffmann měl nadstandardní vztahy s tehdejším premiérem souostroví Michaelem Misickem. Slovák premiéra dopravoval svým soukromým letadlem a Misick získal výhodný úvěr od slovenské J Banky. Místní vláda na oplátku Hoffmannovi odklepla výhodný pronájem státních pozemků.

Britské orgány v roce 2009 v této své kolonii odvolaly místní vládu a nastolily zde přímou britskou vládu. Rozběhlo se také vyšetřování korupce na nejvyšších místech.

Reklama

Výběr článků

Načítám