Hlavní obsah

Nedočkaví Poláci odhalili a vysvětili nedokončenou obří sochu Krista

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Świebodzin

Největší pomník Ježíše Krista na světě, který postavili v Świebodzině na západě Polska, v neděli odpoledne odhalili a vysvětili zároveň. Spasitel váží 440 tun a na výšku má tolik, kolik má let – 33 – a s pozlacenou korunou na hlavě měří ještě o tři víc. Kristus stojí na 16,5metrovém kopci, dohromady má tedy na výšku 52,5 metru.

Foto: ČTK

Odhalení Krista v polském Świebodzině.

Článek

„Pomník je už sice vysvěcený, ale jeho stavba ještě není dokončená a zkolaudovaná,“ uvedl okresní stavební dozorce Wladyslaw Rudkowicz. Řečeno stavbařskou terminologií jde zatím o holobyt, v němž chybějí omítky, obklady, instalace i fasáda, dodal. „Dokončování může trvat ještě dva roky. Chtěl jsem zabránit jeho odhalení, aby se nestalo neštěstí, ale organizátoři se zaručili, že lidé budou v neděli stát od monumentu v dostatečné vzdálenosti,“ vysvětlil.

Na poli, jež předtím leželo ladem, vyrůstal Kristus pět let. Je ho vidět ze vzdálenosti několika kilometrů. Z výšky se dívá na supermarket, benzínovou pumpu a v řadách stojící rodinné domky. Po straně a za zády má rušné silnice, po nichž se plouží nekonečné šňůry nákladních aut. Přes Świebodzin se jede k německé hranici nebo do Gorzowa a Štětína. Pro většinu řidičů bylo až do nynějška toto 21tisícové městečko malým bodem na mapě, kde nebyli příliš zvyklí zastavovat.

V očekávání zisku

Od té doby, co se do světa dostala zvěst o tom, že ve Świebodzině postavili ještě většího Krista než v brazilském Riu de Janeiro, místní počítají s tím, že turisté se sem jen pohrnou.

„Z toho Krista budeme mít velký užitek všichni,“ říká jeden starší muž. I další lidé přepočítávají sochu Spasitele na zloté a nová pracovní místa, jež mají vzniknout v oblasti gastronomie a hoteliérství. „Návštěvy z Polska i z celého světa k nám budou proudit plnou parou, a to díky našemu knězi budovateli Sylwestrovi Zavadzkému, který byl iniciátorem monumentu,“ dodává muž.

Ne každému se v Świebodzině se však pomník líbí. Kritikové, především mladí lidé, hovoří o megalomanství a kýči. A nedělní slavnost, na niž přišly tisíce lidí z celého Polska, na internetu nazvali odhalením Krista v Riu de Świebodzineiro.

Reklama

Výběr článků

Načítám