Hlavní obsah

Proces s Berlusconim byl obnoven, premiér doufá v promlčení

Miláno

U milánského soudu byl v pátek obnoven proces, v němž je italský premiér Silvio Berlusconi obviněn z uplácení svědka. Premiér se k jednání nedostavil a jeho obhájci požádali, aby bylo dosavadní řízení anulováno a proces začal znovu od začátku.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Italský premiér Silvio Berlusconi

Článek

V případu Mills prokuratura viní Berlusconiho z toho, že si koupil za 600 000 dolarů (asi 11 miliónů Kč) falešné svědectví od svého bývalého právníka Davida Millse ve dvou procesech z 90. let.

Část procesu týkající se Berlusconiho byla pozastavena před 15 měsíci, v říjnu 2008, protože v červenci téhož roku byl schválen zákon, který mu po dobu výkonu jeho funkce dával imunitu. [celá zpráva]

Tento zákon byl loni v říjnu zrušen ústavním soudem, a proto byl proces s premiérem nyní obnoven. [celá zpráva]

Proces týkající se Millse však pokračoval. Mills, který byl Berlusconiho poradcem a radil mu ohledně daňových rájů, byl v první i v druhé instanci uznán vinným, že přijal 450 000 euro. Odsouzen byl na 4,5 roku.

Berlusconiho obhajoba má podle italských zákonů v takovém případě právo žádat, aby byly všechny právní úkony z předchozí části procedury anulovány.

Pokud soud tuto žádost přijme, bude to znamenat, že proces začne znovu od nuly. Podle propočtů agentury ANSA se ale může dobře stát, že to, z čeho je šéf vlády viněn, bude promlčeno, protože promlčení se na případ vztahuje od 11. dubna letošního roku. Berlusconi, který se v pátek nedostavil, neboť první stání bylo jen procedurální a slibuje dorazit příští měsíc, vinu popírá.

Reklama

Výběr článků

Načítám