Hlavní obsah

Zavražděného srbského premiéra by měl nahradit Živkovič

Novinky, Jan Horák, DPA
BĚLEHRAD

Zoran Živkovič, dlouhodobý spolupracovník zavražděného Zorana Djindjiče, byl v pondělí oficiálně nominován na uvolněnou funkci premiéra. Nominaci 42letého místopředsedy Demokratické strany přednesla v parlamentu úřadující srbská prezidentka Nataša Mičičová. Parlament by měl o jejím návrhu rozhodnout v úterý.

Foto: Karel Spěvák

ruzove.cz

Článek

V Srbsku mezitím v podmínkách výjimečného stavu, který byl vyhlášen po středečním atentátu na Djindjiče, pokračuje rozsáhlé zatýkání osob podezřelých z účasti na tomto zločinu. Vrazi srbského premiéra Zorana Djindjiče měli údajně spojení na rodinu bývalého jugoslávského prezidenta Slobodana Miloševiče. Bělehradský list Danas v pondělí napsal, že skupina lidí zatčených v sobotu v souvislosti se středečním atentátem na premiéra patřila k velmi blízkým přátelům Marko Miloševiče, syna srbského exdiktátora.

Marko Miloševič přenechal v sobotu dopadené "zločinecké bandě" v říjnu 2000 své luxusní automobily, napsal deník. Upřesnil, že tyto automobily byly společně se zbraněmi zajištěny v sobotu při zatčení skupiny.

Do včerejška bylo v Srbsku, kde platí výjimečný stav, zatčeno a vyslýcháno 318 podezřelých osob. Tři hlavní podezřelí jsou však zatím stále na útěku, mezi nimi bývalý šéf zvláštní policie a jeden z šéfů zemunského zločineckého gangu Milorad Lukovič, zvaný Legija.

Policie obklíčila Arkanův dům

Dnes ráno policie v rámci mimořádných opatření obklíčila a prohledala dům vdovy jednoho z někdejších šéfů srbského podsvětí Željka Ražnatoviče Arkana, který byl zavražděn v lednu 2000. V Arkanových polovojenských jednotkách, které se v minulém desetiletí podílely na etnických čistkách v Bosně a v Chorvatsku, sloužil svého času i Lukovič. Později vstoupil do služeb ministerstva vnitra a byl až do roku 2001 velitelem zvláštní jednotky.

"Utahujeme smyčku, už je to otázka jen několika dní, než bude Lukovič za mřížemi," řekl agentuře AP Djindjičův blízký přítel Čedomir Jovanovič. Rozsáhlý dům Arkana, který je mnoha lidmi považován za národního hrdinu, stojí v luxusní bělehradské čtvrti. Arkanova žena, známá pod přezdívkou Ceca, je hvězdou srbské populární hudby.

Reklama

Související články

Srbsko už zná jméno vraha svého premiéra

Srbská vláda ve středu prohlásila, že již zná jméno vraha premiéra Zorana Djindjiče (50). Má jím být bývalý velitel speciální policejní jednotky Milorad...

Výběr článků

Načítám