Hlavní obsah

Za dva dny zachránily španělské lodě téměř 1000 migrantů

Téměř 1000 migrantů zachránily v posledních dvou dnech ve Středozemním moři záchranné lodě španělského námořnictva, kteří se na vratkých člunech pokoušeli dostat z Afriky k evropským břehům. V sobotu vzala španělská plavidla na palubu 206 lidí z deseti lodí, v pátek pomohla 774 pasažérům z celkem 52 člunů, uvedla v sobotu agentura AP.

Foto: Darrin Zammit Lupi, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V poslední době se kvůli přísnějšímu postupu libyjských úřadů vydává méně migrantů na dosud nejvíce frekventovanou trasu z Libye do Itálie, a naopak více lidí se pokouší dostat z Alžírska či Maroka do Španělska.

V Itálii se počet připlouvajících migrantů navíc snaží výrazně omezit i tamní nová vláda, která uzavřela přístavy pro lodě nevládních organizací, jenž na moři migrantům pomáhají.

Podle nejnovějších údajů Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) letos už připlulo do Španělska téměř 21 000 migrantů, do Itálie o 3000 méně.

Loni byl přitom poměr přesně opačný - od ledna do července 2017 se do Itálie dostalo přes 94 000 migrantů, do Španělska za stejnou dobu pak na 6500. Dalších 15 528 lidí letos zamířilo po moři do Řecka. Při pokusu přeplout Středozemní moře od ledna zahynulo více než 1500 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám