Hlavní obsah

Výbuch nálože v Mogadišu: Nejméně 90 mrtvých a desítky zraněných

Aktualizováno

Nejméně 90 lidí v sobotu zemřelo a přes pět desítek utrpělo zranění při výbuchu nálože umístěné v autě u kontrolního bezpečnostního stanoviště v somálské metropoli Mogadišo. Agentura AP se odkázala na nemocniční zdroje. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, podobné atentáty však ve městě často provádí islamistické milice Šabáb, jež dlouhodobě usilují o svržení somálské vlády.

Foto: Reuters

Atentát v Mogadišu (archivní snímek z jiného útoku)

Článek

Výbuch podle policie cílil na pobočku finančního úřadu v době ranní špičky. Lidé se totiž vraceli do práce po víkendu, který v Somálsku připadá na čtvrtek a pátek.

Foto: Farah Abdi Warsameh, ČTK/AP

Zdravotníci ošetřují civilistu, který byl zraněn při výbuchu v Mogadišó

Podle starosty Mogadiša bylo převezeno do nemocnice nejméně 90 civilistů, včetně několika dětí a vysokoškolských studentů, kteří kolem stanoviště v době exploze projížděli v autobusu. Není však jasné, kolik z nich přežilo. Na fotografiích z místa výbuchu jsou vidět roztrhané karoserie několika vozidel, z nichž vychází velký oblak černého dýmu.

Starostu Mogadiša zabila nevidomá zaměstnankyně radnice

Svět

Milice Šabáb, které se hlásí k teroristické síti Al-Káida, často útočí na policejní, vládní i civilní cíle v somálské metropoli. Její příslušníci dlouhodobě usilují o svržení prozápadní somálské vlády. V roce 2011 byli islamisté vyhnáni z Mogadiša a posléze ztratili většinu svých bašt. Nyní kontrolují jen některé oblasti v jižním a centrálním Somálsku a ohrožují i Keňu. Podle odhadů v jejich řadách bojuje několik tisíc mužů.

Foto: Farah Abdi Warsameh, ČTK/AP

Nákladní auto odváží auto, ve kterém byla nálož umístěna

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám