Hlavní obsah

Volby v Severním Irsku opět vyhráli unionisté nad katolíky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Belfast

Volby do regionálního parlamentu Severního Irska, které se konaly ve čtvrtek 2. března, opět vyhrála Demokratická unionistická strana (DUP) nad separatistickou republikánskou stranou Sinn Féin. Ovšem v těsnějším poměru než minule. Ukázaly to konečné výsledky sčítání, které v noci na sobotu zveřejnila volební komise.

Foto: Peter Morrison, ČTK/AP

Arlene Fosterová z DUP při volbách

Článek

Volební účast se oproti minulému hlasování zvýšila o deset procentních bodů na 64,8 procenta.

V parlamentu této britské provincie nyní DUP severoirských protestantů získala 28 křesel a Sinn Féin místních katolíků 27 poslaneckých míst, zatímco v roce 2016 to bylo 38 a 28 mandátů.

Předčasné volby 

Volby do regionálního parlamentu byly předčasné a následovaly po lednovém rozpadu vládní koalice. Panují obavy z další eskalace napětí mezi místními probritskými protestanty a katolickými separatisty, protože hlasování podle všeho nepřineslo konec tamní politické krize.

Boje mezi znepřátelenými komunitami, které trvaly 30 let a vyžádaly si více než 3000 mrtvých, ukončily dohody v roce 1998. Na jejich základě se obě strany musejí bez ohledu na své rozdílné cíle dělit o moc. Vztahy mezi hlavními politickými stranami, DUP a Sinn Féin, které dosud vládly v koalici, se však velmi zhoršily. Sinn Féin s DUP odmítá od ledna spolupracovat s tvrzením, že se unionisté ve vládě chovají arogantně a podporují korupci.

"Po kampani, která byla tvrdá a rozdělovala, je malá naděje, že by instituce v příštích týdnech fungovaly," domnívá se deník The Irish News. Analytikové předvídají, že se nepodaří vytvořit rychle vládu a že by provincii mohl dočasně spravovat z Londýna britský ministr pro Severní Irsko James Brokenshire, a to asi šest měsíců.

Komplikace kvůli brexitu

Situaci komplikuje také loňské rozhodnutí Britů odejít z Evropské unie. Sinn Féin zesílila svou snahu přičlenit Severní Irsko k Dublinu, protože v loňském referendu se většina obyvatel provincie (56 procent) vyjádřila pro setrvání v EU. DUP vedla naopak kampaň za brexit, tedy za britský odchod z EU, pro který nakonec v červnovém referendu hlasovala těsná většina britských voličů.

Očekávaný odchod britských ostrovů z EU vyvolal u 1,9 miliónu obyvatel Severního Irska především obavy o volný pohyb osob mezi britskou provincií a Irskou republikou, která v unii zůstává. Brexit také podle Sinn Féin poškodí obchodní výměnu, zemědělství a finanční příjmy z EU.

"Brexit bude mít vážné důsledky," tvrdí šéfka Sinn Féin Michelle O'Neillová. Nevěří slibům Londýna, že tyto ztráty Belfastu nahradí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám