Hlavní obsah

V Turkmenistánu se odvolilo, nový parlament režim neohrozí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Voliči v autoritářském Turkmenistánu v neděli rozhodli o složení nového parlamentu, žádný kandidát však nepředstavoval politickou hrozbu pro prezidenta Gurbanguliho Berdymuhamedova. Voleb se zúčastnili představitelé tří politických stran, které všechny bezvýhradně podporují režim, a několik nezávislých. Výsledky hlasování budou oznámeny do tří dnů, píše agentura AP.

Foto: Staff, Reuters

Volby v Turkmenistánu

Článek

Parlament složený ze 125 poslanců je loutkovou institucí prezidenta, jenž zemi vládne od roku 2007 a vytvořil si kult osobnosti, který proniká to všech sfér turkmenské společnosti.

Výstřední prezident, bývalý dentista a ministr zdravotnictví, má titul Arkadag (Ochránce) a provází Turkmenistán oficiální "érou moci a štěstí". Berdymuhamedov je považován za zdatného sportovce, ve volném čase se věnuje jízdě na koni, automobilismu, rybolovu, karate, klasickému zápasu, cyklistice, vodním sportům a střelbě.

Mezinárodní humanitární organizace ale řadí Turkmenistán mezi nejtvrdší diktatury na světě. Režim podle zprávy Výboru OSN proti mučení zadržuje politické vězně v psychiatrických léčebnách, v žalářích disidenty vystavuje bití a znásilňování.

Turkmenistán se potýká s hospodářskými problémy, které odstartovalo v roce 2016 rozhodnutí Ruska zastavit veškerý dovoz turkmenského zemního plynu. Hlavním obchodním partnerem země je teď Čína, vláda spěšně buduje plynovod, který turkmenská naleziště spojí s Čínou přes území Afghánistánu a Pákistánu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám