Hlavní obsah

V norském letadle napadl piloty sekerou

– OSLO

Dva piloti a jeden cestující byli ve středu zraněni při útoku na palubě letadla norské vnitrostátní linky. Muže sekerou napadl jeden z pasažérů. Pilotům se podařilo přistát a policie pachatele zatkla.

Foto: Ludmila Brousilová

Mikulášská družina z Francovy Lhoty

Článek

Stroj regionální letecké společnosti Kato Airline letěl z Narviku do Bodö na severu Norska se dvěma piloty a sedmi cestujícími na palubě. V okamžiku, kdy byl zahájen přistávací manévr, se jeden z cestujících vrhl se sekerou do kabiny.

"Pilotům se podařilo po útoku úspěšně přistát. Byli hospitalizováni, ale jejich životy nejsou ohroženy," řekla mluvčí policie z Bodö Margrete Torseterová. Do nemocnice byl s lehčími zraněními hlavy převezen i jeden cestující.

Policie útočníka zadržela. Uvedla, že jde o zhruba třicetiletého alžírského žadatele o azyl. Podle očitých svědků ho odvedli muži zákona z letiště ve svěrací kazajce. Nyní prověřují, jak pachatel pronesl na palubu letadla sekeru. Spekuluje se i o tom, že ji nepřinesl s sebou - mohla být součástí vybavení stroje pro případ požáru.

Norský list Nettavisen už na své internetové stránce poukázal na fakt, že regionální letiště v Narviku není vybaveno elektronickými bezpečnostními rámy ani detektory kovů. Ty by tam měly být nainstalovány v lednu 2005.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám