Hlavní obsah

V Mali unesli bývalého slovenského agenta Kosíka, který chtěl vypovídat

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

V malijském hlavním městě Bamako unesli bývalého příslušníka Slovenské informační služby (SIS) Ľuboše Kosíka. Podle agentury AFP mělo Kosíka unést ozbrojené komando.

Foto: Profimedia.cz

Bamako (ilustrační foto)

Článek

V listopadu 2016 byl Kosík v Mali zadržen na základě mezinárodního zatykače a z vězení se dostal až loni. Slovensko opustil poté, co byl odsouzen ke 14 letům vězení za falšování směnek.

Slovenská generální prokuratura před rokem potvrdila, že přes zprostředkovatele dostala Kosíkův vzkaz z malijského vězení, že chce vypovídat ve věci únosu Michala Kováče mladšího a bude spolupracovat s vyšetřovacími orgány. Kosík zároveň žádal o informaci, jakou formou má doručit svou výpověď, aby byla dostatečně věrohodná a dostala se bezpečně do správných rukou. Situaci komplikoval fakt, že Slovensko nemá s Mali uzavřenou žádnou smlouvu o právní pomoci.

Měli prý někoho zkompromitovat

Bývalý agent SIS potvrdil, že syna slovenského prezidenta Michala Kováče v roce 1995 unesla právě tato státní složka. Po korunním svědkovi únosu Oskaru Fegyveresovi je to už druhý bývalý agent, který roli SIS v akci namířené proti tehdejšímu prezidentovi potvrdil.

Kosík v deníku Sme přiznal, že v roce 1995 patřil do zásahové skupiny, která Kováče mladšího vytáhla z auta za obcí Svätý Jur. „Věděli jsme, že akcí máme někoho politicky zkompromitovat, ale neřekli nám, o koho jde,” vypověděl Kosík, jenž prý v té chvíli stále vůbec netušil, že tajná služba líčí past na syna hlavy státu.

Akce měla posloužit k diskreditaci prezidenta Kováče, který se dostal do sporu s premiérem Mečiarem. Slovenský parlament loni zrušil amnestie, jimiž únos „přikryl“ Mečiar v roce 1998 jako zastupující prezident. Rozhodnutí parlamentu definitivně potvrdil i Ústavní soud SR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám