Hlavní obsah

V JAR zemřelo 72 lidí při násilnostech spojených s uvězněním exprezidenta Zumy

– Pretoria

Násilí a rabování, které začalo v pátek v Jihoafrické republice kvůli uvěznění bývalého prezidenta Jacoba Zumy, má už 72 obětí, oznámila v úterý jihoafrická policie. Zatčeno za rabování a žhářství podle ní bylo 1234 lidí.

Foto: ČTK/AP

Nepokoje v Jihoafrické republice.

Článek

Policie o aktuální bilanci obětí a zatčených informovala v prohlášení v úterý večer. Ještě odpoledne přitom bilance mrtvých činila 45 a zatčených bylo kolem 800.

Mnoho z obětí v provinciích Gauteng a KwaZulu-Natal zemřelo při tlačenicích, které provázely plenění obchodů s potravinami, alkoholem, oblečením a elektronikou, uvedli podle Reuters místní činitelé.

Prezident Cyril Ramaphosa označil současné násilnosti v JAR za jedny z nejhorších od těch, které předcházely konci apartheidu v 90. letech.

Jihoafrický exprezident Zuma skončil ve vězení

Svět

Nepokoje se rozpoutaly koncem minulého týdne, kdy Zuma, který byl prezidentem v letech 2009 až 2018, nastoupil k výkonu 15měsíčního trestu vězení za pohrdání justicí, protože nespolupracoval při vyšetřování korupce spojované s jeho vládou.

Lidé začali blokovat silnice a zapalovat nákladní auta. Po celý víkend pak v Johannesburgu a okolí pokračovalo drancování, násilí a pálení a zpravodajové agentury AFP byli svědky násilností i v noci na dnešek.

Agentura Reuters napsala, že rabující dav také dnes vykrádal obchody a házel kamení na policisty.

Situace využily kriminální živly

Předseda vlády provincie Gauteng, kde se nachází Johannesburg, David Makhura, dříve v úterý řekl, že situace „využily kriminální živly”.

Dodal, že v Gautengu bylo zatčeno přes 400 lidí, ale situace zdaleka ještě není pod kontrolou. „Rozumíme tomu, že nezaměstnaní nemají dostatek jídla. Rozumíme tomu, že pandemie situaci zhoršila,” řekl.

„Toto rabování ale poškozuje naše obchody. Poškozuje naší ekonomiku a naší komunitu. Ničí to všechno,” dodal ve vysílání jihoafrické televize.

Foto: ČTK/AP

Televizní záběry vzápětí zachytily, jak se policie snaží uklidnit situaci v obchodním domě Ndofaya, kde v tlačenici, jež provázela rabování, přišlo o život deset lidí. V reportáži bylo slyšet několik výstřelů.

Makhura apeloval na lídry politických, náboženských a občanských organizací, aby vyzvali k ukončení rabování.

Desítky mrtvých byly hlášeny v Gautengu a v Zumově domovské provincii KwaZulu-Natal. Mnozí z nich byli podle premiéra provincie KwaZulu-Natal, Sihleho Zikalaly, ušlapáni v obchodech.

Policii pomohlo 2500 vojáků

Na pomoc policii bylo vysláno 2500 vojáků. Vláda mezitím ohlásila, že zpřísní epidemická opatření, protože násilnosti mohou urychlit šíření koronaviru.

Ministr odpovídající za policii generál Bheki Cele, řekl, že policie se postará o to, aby se situace nezhoršovala.

Foto: ČTK/AP

Monitoruje také sociální média a ty, kdo šíří lživé informace a vyzývají k občanské neposlušnosti. Poznamenal rovněž, že v některých oblastech mohou začít docházet zásoby základního zboží, pokud rabování nepřestane.

Ministryně obrany Nosiviwe Mapisaová-Nqakulaová řekla, že zatím není důvod kvůli násilnostem vyhlašovat výjimečný stav.

V JAR nyní přibývá denně kolem 20 tisíc nových případů koronaviru. Šedesátimilionová země je v Africe nejpostiženější, na komplikace covidu-19 tam zemřelo 64.500 lidí a od loňska se nakazilo 2,2 milionu občanů.

Reklama

Výběr článků

Načítám