Hlavní obsah

USA zpochybnily závazek Iráku

Novinky, Lenka Hloušková, CNN
BAGDÁD

Irácká vláda a OSN v pondělí podepsaly společné prohlášení, v němž se Bagdád zavazuje zvýšit spolupráci se zbrojními inspektory. Irák slíbil, že bude napomáhat, aby se iráčtí vědci zapojení do jaderných programů zúčastnili výslechů bez představitelů iráckých úřadů. Americký ministr zahraničí Colin Powell se k tomu však vyjádřil skepticky.

Foto: Josef Zajíc

Start závodu OO:OO byl 22.října 2010 v 10,30 hodin.

Článek

"Je to víceméně pořád to samé," řekl Powell. Irák reaguje jen na tlak, dodal a připomněl, že Bagdád má "závazek poskytnout inspektorům všechny informace, které potřebují".

Irák a OSN v pondělív podepsaly společné prohlášení, ve kterém se Bagdád zavázal posílit svou spolupráci se zbrojními inspektory. Irák mimo jiné slíbil, že bude napomáhat výslechům iráckých vědců bez přítomnosti představitelů iráckých úřadů. Straw v New Yorku prohlásil, že na něj irácký závazek "nedělá dojem". "Irák si musí přestat hrát na schovávanou. To, co dnes udělal, na mě nedělá dojem - najít pár granátů navíc, nabídnout trochu spolupráce navíc," dodal britský ministr.

Naopak jeho francouzský protějšek de Villepin zdůraznil, že "nic neospravedlňuje přerušit inspekce a vstoupit do času války a nejistoty". Irák není s to realizovat nové programy vývoje zbraní hromadného ničení, i kdyby chtěl, zdůraznil de Villpein. "Dnes je zapotřebí být s to riskovat mír, budovat mír a to často vyžaduje více, než válčit, prohlásil. Pokud je válka jediným prostředkem k vyřešení této krize, tak jsme ve slepé uličce, dodal.

Reklama

Související články

Irácký evergreen: inspektoři jsou špióni

Irácký vicepremiér Táhá Jasín Ramadán v neděli obvinil zbrojní inspektory OSN ze špionáže. Zopakoval tak prohlášení Saddáma Husajna z minulého týdne, kdy je...

Výběr článků

Načítám