Hlavní obsah

Uprchla těhotná. Vladyslav přišel na svět na Slovensku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Měla měsíc do porodu, když na Ukrajinu začaly dopadat první bomby a rakety. Anastazija Rohová po útěku z Ukrajiny své dítě nakonec porodila ve slovenském městě Prešov.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Hodně jí pomohla Julija, ukrajinská studentka Prešovské univerzity. Před lety nastoupila na fakultu zdravotnických odborů jako budoucí porodní asistentka.

U ní našla Anastazija útočiště před válkou a nechyběla ani u porodu. „Anastazija to neměla snadné. Ocitla se v neznámém prostředí, kolem noví lidé,“ uvedla Julija.

Rodící Irina se v Plzni sama odvezla autem do nemocnice

Domácí

„Nejvíc na mě dolehlo, když jsem si uvědomila, že jsem zůstala sama, nemám pomoc, nemám u sebe manžela, ale musím vše zvládnout,“ řekla Anastazija televizi Joj. „Díky Juliji všechno dobře dopadlo. Narodil se mi syn Vladyslav,“ dodala šťastná maminka.

Manžel zůstal na Ukrajině

Na Slovensko přicestovala také její matka, aby dceři pomohla. Její manžel musel zůstat doma.

„Kolem vesnice, kde žijeme, je vojenská oblast. Tam je to strašné,“ líčí situaci babička. „Plánujeme se vrátit na Ukrajinu, ale vše záleží na bezpečnostní situaci. Čeká mě muž, rodina. Všichni nás čekají, telefonujeme si,“ dodala Anastazija.

Reklama

Výběr článků

Načítám