Hlavní obsah

Ukradené hlavy se vrátí na Velikonoční ostrovy

Novinky, Lenka Hloušková, BBC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SANTIAGO

Chilská vláda vyšetřuje zmizení částí proslulých soch z Velikonočních ostrovů. Ty překvapení úředníci nalezli spolu s dalšími dvanácti památkami na internetových stránkách v nabídce aukční síně sídlící v americké Miami.

Foto: David Kupka
Článek

Chilské úřady našly dvě hlavy soch měřící přes jeden metr při běžném prohlížení internetových stránek v miamské umělecké galerii. Na fotografiích zachycujících místnost se prý nacházelo i dalších dvanáct cenných předmětů pocházejících z Velikonočních ostrovů. Jako bližší údaje pro kupce galerie uváděla, že jedna hlava je stará tisíc let a další sedm set let. Všechny předměty přitom podle britské BBC, která se odvolává na sdělení Chile, opustily zemi nelegálně. Přesná cena nebyla ani u jedné z hlav uvedena, odborníci ji ale odhadují na zhruba 600 tisíc dolarů za kus (asi 18 mil. Kč).

Hlavy se vrátí zpět

Spojené státy již přislíbily, že budou na vyšetřování zvláštního případu s Chile úzce spolupracovat. Do Miami se nyní chystá odletět speciální tým archeologů, kteří mají v příštích dnech převézt zcizené artefakty zpět na Velikonoční ostrovy.

Reklama

Výběr článků

Načítám