Hlavní obsah

Trittin popřel změnu postoje k Temelínu

DPA, Jan Horák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN/PASOV

Německá vláda v pondělí dementovala novinovou zpráva, podle níž prý již vzdala svůj odpor proti české jaderné elektrárně Temelín. Spolkový ministr životního prostředí Jürgen Trittin v Berlíně prohlásil, že bude společně s Rakouskem i nadále vznášet bezpečnostní námitky proti Temelínu, "a to i přes rozdílné stanovisko ostatních států".

Foto: zámek Slatiňany
Článek

List Passauer Neue Presse napsal, že Trittinův dopis jeho bavorskému kolegovi Werneru Schnappaufovi naznačuje změnu v uvažování spolkové vlády. Podle dopisu prý česká vláda nedopřála sluchu pochybnostem Německa a Rakouska a velká většina států EU je s bezpečnostními standardy jaderné elektrárny spokojena. Schnappauf to podle listu označil za zklamání.

Trittin však tvrdil, že jeho dopis Schnappaufovi byl "nepřípustně zkreslen". Bavorskému ministrovi životního prostředí je prý známo, že spolková vláda ve svém odporu proti Temelínu neustane. Stejně tak dobře Bavorsko ví, že česká vláda navzdory všem protestům a bezpečnostním pochybnostem bude na existenci Temelína trvat, uvedl ministr.

Podle Trittina údajný spor mezi spolkovou a bavorskou vládou zinscenoval "z průhledných volebních důvodů" ministr Schnappauf. "Tento údajný spor ani neposílí německou pozici, ani nezvýší bezpečnost Temelína," uvedl Trittin ve svém tiskovém prohlášení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám