Hlavní obsah

Toyotou otřásá sexuální skandál

ČTK, Novinky, NDTV, USA Today

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Zaměstnankyně největší japonské automobilky Toyota Sajaka Kobajaši (42) zažalovala firmu a šéfa její severoamerické pobočky Hideakiho Otaku (65) o 190 miliónu dolarů, protože ji loni, kdy pracovala jako jeho asistentka, měl opakovaně sexuálně obtěžovat.

Článek

Mluvčí společnosti Toyota se k žalobě odmítl vyjádřit, napsala agentura Reuters.

Sajaka Kobajaši pracovala pro americkou divizi Toyoty od roku 1997. Loni byla požádána, aby se stala Otakovou asistentkou. Podle jejích slov ji Otaka sexuálně obtěžoval. Opakovaně po ní chtěl, aby ho doprovázela na obědy, chodila s ním na procházky do Central Parku a jezdila s ním na obchodní schůzky, kde se s ní pokoušel navázat sexuální styk.

V žalobě se uvádí, že Otaka zneužíval pozice. Otaka přitom napsal předmluvu k příručce pro zaměstnance, kde se uvádí, že zaměstnanec, který bude shledán vinným ze sexuálního obtěžování, bude čelit disciplinárnímu řízení včetně možného propuštění.

Kobajaši popsala sexuální obtěžování v emaliu, který v poslala v prosinci druhému nejvyššímu představiteli americké divize Dennisi Cuneovi, kde píše i o svých obavách, že vše může být popřeno. Cuneo jí doporučil, aby se obrátila přímo na Otaku a v soukromí si s ním vše vyříkala. Když to udělala,  Otaka jí vytkl špatnou kvalitu její práce. Od nového roku začala asistentka pracovat pro jiného pracovníka managementu firmy a ten jí nabídl několik možností řešení problému, například ukončení pracovního poměru a tučné odstupné.

Reklama

Výběr článků

Načítám