Hlavní obsah

Tisíce muslimů protestují v Londýně

– LONDÝN

Až deset tisíc muslimů z Velké Británie se v sobotu sešlo, aby vyjádřilo svou nevoli s publikací karikatur proroka Mohameda. Demonstrace má zatím poklidný chrakter, přesto ji monitoruje 400 policistů.

Článek

Na odpoledne protestující plánují pochod metropolí Spojeného království. "Jak se opovažujete urazit proroka Mohameda?", ptali se na transparentu muslimové. Demonstrace by měla mít podle organizátorů nekonfliktní průběh.

Akci uspořádal Výbor pro muslimskou akci (MAC), který očekával až čtyřicetitisícovou účast. "Dokud budou urážky islámu pokračovat, budeme organizovat protesty," řekl mluvčí MAC Taji Mustafa. Naznačil, že se muslimů hrubě dotklo chování italského ministra, jenž na tričku nosil obrázky karikatur.

Před dvěma týdny ale demonstranti nesli Londýnem transparenty s extremistickými nápisy jako "Evropo, zaplatíš" nebo "11. září je naše cesta". Jeden z nich se přestrojil za teroristu, později se za to omluvil. Karikatury Mohameda vyšly poprvé v dánském deníku Jyllands- Posten, poté je přetiskla řada dalších evropských listů.

Pro množství rasisticky motivovaných příspěvků jsme se rozhodli diskusi zrušit. Slušným čtenářům se omlouváme.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám