Hlavní obsah

Thajci zachránili ze zatopené jeskyně první čtyři chlapce, další dřina je čeká

Aktualizováno

Thajské úřady v neděli dopoledne spustily první fázi záchrany 12 dětí a jejich trenéra ze zatopené jeskyně na severu země. Po úspěšném vyvedení prvních čtyř dětí akci přerušily. Musí se doplnit zásoby a záchranáři samotní musí nabrat síly. Skupina dětí ve věku 11 až 16 let a jejich pětadvacetiletý fotbalový trenér vstoupili do jeskyně Tcham Luang Nang Non na severu Thajska 23. června.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Thajci zachránili první čtyři chlapce ze zatopené jeskyněVideo: Reuters

 
Článek

„Naše operace byla úspěšnější, než jsme očekávali,” řekl po úspěšné první fázi záchrany šéf krizové skupiny a guvernér provincie, v níž jeskynní komplex leží, Narongsak Osottanakón.

První chlapec byl podle něj venku už v 17:40 místního času (12:40 SELČ), ačkoli média původně uváděla, že první by mohl být venku až kolem 16:00 SELČ.

Totožnost prvních zachráněných guvernér nesdělil. Dozorující lékař vybral podle médií nejprve ty nejslabší. Všichni čtyři jsou nyní v péči lékařů.

Foto: ČTK/AP

Šéf krizové skupiny a guvernér provincie, v níž jeskynní komplex leží, Narongsak Osottanakón

Počet zachráněných odpovídá původnímu plánu, podle kterého potápěči převedou do bezpečí chlapce rozdělené do čtyř skupin, přičemž v první byly čtyři a v ostatních budou vždy tři z celkem 13 uvězněných lidí. Chlapci se v úseku asi jednoho kilometru přesouvali pod hladinou, zbytek ušli pěšky.

„Evakuace dalších dětí bude zahájena nejdříve za deset hodin, záchranáři potřebují doplnit zásoby a nabrat nové síly,” uvedl dále guvernér.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Před jeskynním komplexem jsou lékařské vrtulníky připraveny přepravit chlapce okamžitě do nemocnice.Video: Reuters

O počtu zachráněných dětí média neměla dlouho jasno a do tiskové konference guvernéra uváděla šest zachráněných dětí. Vzhledem k tomu, že reportéři nemohou být přímo na místě, se informace velmi těžce ověřují. Z místa odjížděly sanitky a některé chlapce do nemocnice přepravil vrtulník.

Chlapce jistí vždy dva potápěči

Samotná záchrana probíhá tak, že s každým z chlapců jsou vždy dva potápěči a k vybavení patří vzduchové lahve a dýchací masky, uvedla thajská vláda. Chlapci jsou vyváděni únikovou cestou podél nataženého lana. V nejužších úsecích je nutné lahve se vzduchem sundat a potápěči je musí pomalu posouvat vpřed.

Nikdo z chlapců není ani na chvíli osamocen, i když v některých úsecích je nutné překonat místa vysoká jen 60 centimetrů.

Jakmile se chlapci dostanou do místa označovaného jako třetí komora, kde si záchranáři vytvořili základnu, mohou dále postupovat chůzí. Místo bylo v posledních hodinách natolik vysušeno, že z něj je možné dojít až k ústí jeskyně, kudy skupina dovnitř v červnu vešla. Ke vchodu byly navezeny další vzduchové lahve.

Záchranu urychlilo počasí

„Dnes je den D,“ řekl na začátku akce šéf záchranného týmu Narongsak Osottanakorn s tím, že chlapci jsou „připraveni na jakoukoli výzvu“. Urychlení záchrany způsobilo počasí, jelikož od sobotního večera v oblasti opět prší a panovaly obavy z opětovného zvýšení hladiny.

Na operaci se podle šéfa záchranného týmu podílí 13 zahraničních a pět thajských potápěčů. Původní odhady hovořily o tom, že by první děti měly vyjít ven nejdříve 11 hodin od zahájení operace, tedy kolem 16:00 SELČ, nakonec byla akce rychlejší.

Podle dřívějších informací úřadů může celá záchranná akce trvat až čtyři dny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři provrtávají do jeskyně díryVideo: Reuters

Chlapci ve věku 11 až 16 let a jejich 25letý trenér zmizeli při záplavách 23. června, kdy se vydali prozkoumat jeskynní komplex poblíž hranice s Barmou. Skupina byla v jeskyni nalezena po devítidenním pátrání 2. července. Nyní ji ohrožuje stoupající voda a ubývající kyslík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám