Hlavní obsah

Tání ledovce posunulo hranici mezi Švýcarskem a Itálií, země se přou o horské letovisko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tání ledovce Theodul mění hranice mezi Švýcarskem a Itálií. Země spolu sdílí 800kilometrovou hranici, kterou z většiny tvoří pohoří a ledovce. Jejich tání může způsobit geopolitické spory. Jeden se nyní znovu otevírá kvůli horské chatě Rifugio Guide del Cervino, která vzhledem k tajícímu ledovci nyní leží ze dvou třetin v jižním Švýcarsku a ze třetiny na území Itálie.

Foto: Profimedia.cz

Horské útočistě Rifugio Guide del Cervino na vrcholku hory Testa Grigia.

Článek

Poloha chaty na vrcholku hory Testa Grigia, vysoké 3480 metrů, se stala terčem sporu mezi Švýcary a Italy už v roce 2018. Vlády zemí se tehdy shodly na kompromisu, přesné podmínky však zůstávají utajeny do schválení švýcarskou vládou, k němuž má dojít nejdříve v roce 2023.

Tající ledovce vytvořily ve švýcarských Alpách přes tisíc nových jezer

Věda a školy

„Dohodli jsme se na kompromisu,“ řekl k dohodě o poloze horské oblasti Alan Wicht, vedoucí švýcarské agentury Swisstopo zodpovědné za správu a mapování hranic.

Ledovec Theodul ztratil od 70. let minulého téměř čtvrtinu svého objemu. Kvůli změně rozvodí musely Itálie a Švýcarsko překreslit asi 100metrový úsek hranice. Obě země společně s Rakouskem od té doby souhlasily s dohodou o změně hranic způsobenou přírodními podmínkami, například i táním ledovců.

Nový spor odhalil roztátý sníh

Běžně se proto do jednání o překreslení hranice nemuseli zapojovat politici. „Hádáme se o území, které nemá velkou cenu,“ tvrdí Wicht. Oblast kolem hory Testa Grigia je přitom pro obě země důležitá, protože se v ní nachází jedno z největších lyžařských středisek v regionu. Nedaleko se staví i nová lanová dráha na horu Klein Matterhorn.

Jenže právě v případě vrcholku Testa Grigia do hry vstupuje horský resort, což podle Wichta záležitost kvůli ekonomickým zájmům komplikuje. Nyní se totiž kvůli tání ledovce dvě třetiny resortu ocitly v jižním Švýcarsku.

Podle Jeana-Philippa Amsteina, bývalého šéfa agentury Swisstopo, se podobné spory v minulosti řešily výměnou pozemků o podobné rozloze a hodnotě. „Švýcarsko nemá zájem o získání kusu ledovce a Italové nejsou schopni kompenzovat ztrátu švýcarského území,“ komentoval spor Amstein pro server The Guardian.

Italští představitelé spor z důvodu „komplexní mezinárodní situace“ odmítli komentovat, uvedl The Guardian.

Ačkoli výsledek jednání podléhá utajení, správce horské chaty Lucio Trucco se domnívá, že resort zůstane v Itálii. „Horské útočiště zůstane v Itálii, protože jsme vždycky byli Italové,“ tvrdí. „Menu je italské, víno je italské a daně také.“

Roky vyjednávání však zbrzdily renovaci horského útočiště, protože nemohlo získat stavební povolení.

V Itálii našli tělo posledního pohřešovaného po sesuvu ledovce. Obětí je 11

Evropa

Odborníci na klima z tání ledovců viní změny způsobené člověkem. Kvůli nim se každý rok zvyšují teploty a počasí často kolísá mezi teplotními extrémy. Tání ledovce v červenci způsobilo smrtelnou lavinu na hoře Marmolada, která si vyžádala 11 obětí včetně dvou Čechů.

Reklama

Výběr článků

Načítám