Hlavní obsah

Syrská armáda dobyla Dajr az-Zaur, hlásí pozorovatelé z Londýna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Syrská armáda a její spojenci vybojovali na radikálech z Islámského státu (IS) východosyrské město Dajr az-Zaur. Tvrdí to exilová organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR) sídlící v Londýně. Syrské oficiální zdroje tuto zprávu ale nepotvrdily. Agentura SANA oznámila, že vojsko vybojovalo několik dalších částí měst.

Foto: , ČTK/AP

Syrská armáda v Dajr az-Zauru

Článek

Armáda zahájila ofenzívu proti IS v tomto městě v září. Dajr az-Zaur byl do té doby z velké části pod kontrolou IS a jen menší část ovládala armáda. Tu obléhali radikálové skoro tři roky. Situace se změnila ve prospěch armády, když se jí letos s pomocí ruského letectva podařilo obležení prolomit.

Podle SANA nyní vojáci obsadili tři další části města a dále zúžili prostor, v němž se IS stále drží. Režim má v rukou podle některých zpráv asi 95 procent města.

Reportér agentury AFP, který je na místě, tvrdí, že nedávné boje způsobily mnoho materiálních škod, některé domy jsou zcela zničené. V osvobozených částech města se pohybují pyrotechnici a odstraňují nálože, jež za sebou IS nechává.

Podle nejmenovaného vojenského zdroje radikálové využívají proti postupujícím vojákům elitní střelce, auta naložená výbušninami a k sebevražedným útokům nasazují také ženy.

Dajr az-Zaur je střediskem stejnojmenné provincie, v níž se nachází ropa a kam se IS stáhl po předchozích porážkách jinde v Sýrii. V provincii skupina čelí dvěma ofenzívám – kromě té, do níž je zapojena syrská a ruská armáda, proti ní bojují také arabsko-kurdské oddíly podporované mezinárodní koalicí.

IS přišel v polovině října o svůj hlavní stan v Sýrii, o město Rakka. Novou baštou islamistů se stal Búkamál na irácké hranici.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám