Hlavní obsah

Španělsko chce uzavřít Madrid a několik dalších měst

Španělsko ve středu v rámci boje s koronavirem schválilo nová opatření týkající se cestování do měst nejvíce zasažených koronavirem, oznámil tamní ministr zdravotnictví Salvador Illa. Nařízení zasáhne hlavně metropoli Madrid a její okolí; regionální zdravotnické úřady však s opatřeními centrální vlády nesouhlasí, píše agentura Reuters.

Foto: Javier Barbancho, Reuters

Ulice Madridu

Článek

„Zdraví Madridu je zdraví Španělska. Madrid je výjimečný,” uvedl ve středu šéf zdravotnického resortu. Restrikce podle něj vstoupí v platnost v nadcházejících dnech, datum však Illa neupřesnil.

Nová opatření zakážou obyvatelům Madridu vycestovat z města s výjimkou nutných případů a metropole bude kromě opodstatněných návštěv uzavřeno pro zbytek Španělů. Nařízení se týkají také devíti měst v metropolitní oblasti Madridu.

Španělé mohou překročit městské hranice při cestě za prací či do školy, na návštěvu lékaře nebo na nákup; naopak zakázané budou cesty za všemi volnočasovými aktivitami.

Restaurace a bary zavřou dřív

Změny čekají i otevírací dobu barů a restaurací, které dosud musely zavřít v jednu hodinu ráno. Nově dle nařízení zavřou v 11 večer. Uzavřeny budou v hlavním městě také veřejné parky a hřiště. Lidé se mohou setkávat pouze ve skupinkách do šesti lidí.

Madrid je nyní ohniskem nákazy ve Španělsku; ze 133 604 infekcí zaregistrovaných v zemi za poslední dva týdny jich na hlavní město připadá více než třetina. Metropole eviduje 735 nakažených na 100 000 obyvatel, což je jeden z nejvyšších počtů v Evropě a dvojnásobek celostátní bilance.

Španělsko uzavřelo část Madridu

Zahraniční

Madridské úřady s novými opatřeními nesouhlasí, uvedl regionální šéf zdravotnictví Enrique Ruiz Escudero, podle kterého rozhodnutí centrální vlády není legální. Situace ohledně šíření koronaviru se podle něj v hlavním městě stabilizuje.

Ve zhruba 46milionovém Španělsku se od počátku epidemie nakazilo přes 769 188 lidí, což je nejvíce v západní Evropě. S covidem-19 zemřelo 31 791 lidí.

Vysoké přírůstky nakažených i ve Francii

Francie ve středu oznámila 12 845 nově nakažených. Denní bilance tak v západoevropské zemi po dvou dnech znovu přesáhla hranici 10 000.

Ve Francii na komplikace spojené s covidem-19 zemřelo dalších 63 lidí, čímž počet zemřelých od počátku epidemie vystoupal na 31.956. Koronavirem se v zemi s 66 miliony obyvatel nakazilo 563 535 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám