Hlavní obsah

Soudí prvního slovenského teroristu

– Bratislava

Sedmnáctiletý Košičan měl plánovat bombový útok na trhy ve městě Spišská Nová Ves. Policie ho zadržela, a pokud ho soud uzná vinným, jednalo by se o první potvrzený případ pokusu o teroristický čin v novodobých dějinách Slovenska.

Foto: Polícia SR

Ilustrační foto

Článek

Student vystupující na sociální síti pod falešným jménem Aleš Š. tvrdil, že spáchá masovou vraždu a že bomby na Spišských trzích zabijí 50 až 100 lidí. Situace došla až tak daleko, že obyvatele města musel uklidňovat primátor Pavol Bečarik. Potvrdil, že trhy nezruší.

Několik dnů poté policie zveřejnila video ze zásahu speciální jednotky Národní kriminální agentury, při němž mladíka zadržela.

První policejní záznam měl ještě z roku 2013, kdy spolužákům vyhrožoval zabitím. Podrobil se psychiatrické léčbě, ale ve výhrůžkách svému okolí pokračoval dál.

Michal Isteník: Náš příběh inspiroval první český terorista

Film

Vulgární hrozby zabitím zveřejnil v roce 2017 na sociální síti, avšak před soudem neskončil, protože mu ještě nebylo 15 let. „Docházelo ke slovním útokům a osočování, jakož i k fyzickým útokům. Škola svolala třídní zasedání kvůli řešení kyberšikany ve třídě,“ cituje deník Sme zprávu školy.

Za výhrůžky dostal v roce 2018 napomenutí a v roce 2019 důtku za fyzický útok a za vulgární vyjadřování o rodině spolužáka. Když v květnu 2019 opět někomu sprostě hrozil a byl už trestněprávně zodpovědný, soud však místo trestu nařídil ochranné léčení na psychiatrii. Problémy s mladíkem pokračovaly i na střední škole. „Stal se terčem šikany, na kterou reagoval hrozbami smrtí,“ píše se v lékařské zprávě.

Dvojice ozbrojenců v Bratislavě vyloupila banku a uniká policii

Evropa

Po konfliktu se spolužákem vytvořil tři falešné účty na sociální síti, na nichž zveřejňoval agresivní videa, k nimž připojil fotografii spolužáka, aby vytvořil dojem, že právě on je autorem videí. Spolužákova rodina podala trestní oznámení a policie zahájila stíhání pro nebezpečné elektronické obtěžování. „Oznamovateli podstatným způsobem zhoršil kvalitu života tím, že ho dlouhodobě ponižoval, neoprávněně jednal jeho jménem, veřejně ho urazil a vystavil posměchu,“ píše policie v obvinění.

Chtěl jsem být zajímavý, tvrdil

To mu však nebránilo v tom, aby v dalších videích vylíčil spolužáka jako člena gangu, jeho jménem zveřejňoval hrozby teroristickým činem a používal nacistickou symboliku.

Po zadržení policií řekl, že všeho lituje. „Vyšetřovateli sdělil, že nevlastní žádné výbušniny, nesympatizuje s nacismem a vše dělal jen pro ztrapnění protivníka. O teroristických útocích se prý začal zmiňovat, aby účet získal větší pozornost,“ napsal deník Sme.

Podle slovenského trestního zákoníku se nebezpečného elektronického obtěžování dopustí ten, kdo úmyslně prostřednictvím elektronické komunikace podstatným způsobem zhorší kvalitu života jiného tím, že ho dlouhodobě ponižuje, zastrašuje, neoprávněně jedná jeho jménem nebo neoprávněně zveřejní citlivý záznam, který může do značné míry ohrozit vážnost člověka. Pachatelům hrozí trest 3 až 5 let.

Dva vyvázli poměrně mírně

Dominika Kobulického vyšetřovali v České republice pro podezření z terorismu.
Vlastnil extremistické materiály a chemikálie potřebné k výrobě bomb.
Nebylo mu prokázáno, že útok opravdu plánoval, a v roce 2020 dostal pětiletý trest za propagaci teroristického hnutí.
Ladislav Kuc umístil v roce 2011 v Košicích výbušninu plnou hřebíků do odpadkového koše. Výbuch nikoho nezranil.
Rozsudek za terorismus mu překvalifikovali na všeobecné ohrožení a dostal 12letý trest.

Reklama

Výběr článků

Načítám