Hlavní obsah

Slovenští svědci budou vypovídat proti Nižňanskému

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Svědci, kteří přežili v roce 1945 masakr ve slovenských obcích Ostrý Grúň a Kľak, se přece jenom zúčastní procesu s velitelem protipartyzánské jednotky Edelweiss Ladislavem Nižňanským. Informoval o tom ve čtvrtek slovenský deník Pravda.

Foto: Klára Blažková
Článek

Anna Nováková (69) z obce Ostrý Grúň bude vypovídat před mnichovským soudem už 18. listopadu, prostřednictvím telemostu. Vypovídat bude i Anna Boháčová.

Obě měly svědčit už 6. října, ale jejich pokročilý věk a špatný zdravotní stav je od cesty do Mnichova odradil.

"Teď to má být řádný výslech, který už v Banské Bystrici uskutečnil zástupce mnichovské prokuratury," uvedla blízká příbuzná jedné ze svědkyň.

Přežila pod mrtvolami

Novákové bylo deset let, když 24. ledna 1945 vtrhlo do obce komando Edelweiss. Přes 60 lidí, mezi nimi i děti a starce, postříleli. Holčička na začátku vraždění upadla do bezvědomí a probrala se až pod hromadou mrtvých těl.

To jí zachránilo život. Podle Pravdy má v procesu vypovídat také další svědek ze Slovenska Bartolomej Gurský (81). Sloužil v Nižňanského jednotce jako velitel minometní čety.

"Pokud přijedou za mnou do Košic, budu vypovídat, ale v podstatě jsem loni už všechno řekl zástupci německé prokuratury," uvedl bývalý člen jednotky Edelweiss.

Spolupráce se Skoty

Mnichovský soud si údajně vyžádal informace o Nižňanském také od britských justičních orgánů.

Protiteroristické oddělení Scotland Yardu a britské ministerstvo obrany totiž vedou proti Nižňanskému vyšetřování pro údajné zločiny na příslušnících britské armády.

Nižňanský se dostal do vyšetřovací vazby v lednu 2004 a jeho proces před mnichovským soudem začal 6. září. Od 15. října je stíhán na svobodě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám