Hlavní obsah

Slovenští nacionalisté zneužili video českého portálu o hyperaktivitě

– Bratislava
Právo, ivi

Na zneužití svého videa slovenskými nacionalisty si stěžuje informační portál Šance Dětem, spravovaný v ČR obecně prospěšnou společností Sirius.

Foto: koláž Novinky.cz

Slovenští nacionalisté zneužili video českého informačního portálu Šance Dětem

Článek

„Na nacionalisticky laděných serverech se opakovaně objevily zcizené fragmenty z edukativního videa o dětské hyperaktivitě, které v rámci osvěty a pomoci vytvořil server Šance dětem,“ informoval portál. Nacionalisté vybrali z videa některé odborné názory osloveného experta Michala Goetze a nastříhali je do autentických záběrů protifašistické demonstrace v Nitře.

„Vyznění mělo být jasné: mladí lidé, kteří se demonstrace zúčastnili, jsou postiženi syndromem (poruchy pozornosti a hyperaktivitou) ADHD, a tudíž nesvéprávní,“ upozornil server.

Video se objevilo například na stránce kulturblog.sk, která je spřízněna s Lidovou stranou Naše Slovensko Mariana Kotleby. „Bereme to velmi vážně. Cítíme potřebu chránit naše dobré jméno i důstojnost renomovaného respondenta. Proto jsme okamžitě začali připravovat příslušné právní kroky,“ sdělila Dana Lipová, ředitelka Nadace Sirius.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám