Hlavní obsah

Slovenská ministryně informatiky zveřejnila omylem heslo ke svému počítači

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenská ministryně informatiky Veronika Remišová (strana Za lidi) na sociální síti zveřejnila fotografii a video, kde je vidět, že na monitoru má nalepené heslo ke vstupu do počítače, které si mohl každý přečíst.

Foto: Facebook/Za lidi

Veronika Remišová má na monitoru nalepený papírek s heslem ke vstupu do počítače.

Článek

Odborníci upozorňují, že v čase hrozby kybernetických útoků se jedná o velký přešlap ministryně. Slovenský národní bezpečnostní úřad před několika dny před podobnými útoky varoval.

„Národní úřad kybernetické bezpečnosti hodnotí riziko jako velmi vysoké. Různé organizované skupiny v současnosti útočí na země Evropské unie a Severoatlantické aliance,“ uvedl úřad.

Jedna věc je odhalení hesla a druhá je příliš jednoduché heslo. Mirri2020 je totiž zkratka názvu jejího resortu (Ministerstvo pro investice, regionální rozvoj a informatizaci) a rok jeho vzniku.

„Napsání hesla na papír a jeho nalepení na notebook je přesně to, jak se to nemá dělat,“ uvedl IT odborník Ondrej Macko.

Největší kybernetický útok za 24 hodin. Hackeři ukradli Rusům 437 500 e-mailů

Bezpečnost

Ministerstvo označilo medializování případu za zbytečnou hysterii. „Heslo by nikomu na nic nebylo, protože je neaktuální a využívalo se před dvěma lety k přístupu na videokonferenční zařízení,“ uvedl resort.

V diskusi na internetu reagoval Marek ironicky konstatováním, že v jednoduchosti je krása.

„Máme jednoduchou vládu, s jednoduchými ministry a ministryněmi, jednoduchá hesla. Nemůžeme se divit, že při takovéto jednoduchosti máme stále složitější životní podmínky,“ konstatoval.

V roce 2006 se „proslavil“ slabým heslem i samotný národní bezpečnostní úřad, když pro vstup na internet používal heslo nbusr123. Úřad údajně fungoval s tímto „zabezpečením“ pět let.

Reklama

Výběr článků

Načítám