Hlavní obsah

Slovence zalehlo v uších, zemřela bolestivou smrtí. Vdovec viní lékaře

Právo, ivi
Bratislava

Začalo to banálním zalehnutím v uších a skončilo to smrtí dvaačtyřicetileté Jany z obce Čičmany v okresu Žilina. Vdovec Vladislav (44) je přesvědčen, že hrubě pochybil personál ružomberocké a martinské nemocnice.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jak informuje deník Nový čas, Vladislav podal po úmrtí manželky podnět na úřad pro dohled nad zdravotní péčí a obrátil se i na policii.

„Má Janka nebyla nikdy nemocná. By to zdravá a krásná žena. Jednoho dne jí zalehlo v jednom uchu. Šla k lékaři, který jí na to nic nedal,“ řekl Vladislav.

„Když jí zalehlo i ve druhém uchu, dostala léky a vše mělo být v pořádku,“ dodal vdovec, který se teď sám stará o osmiletého Patrika.

Bakterie se živí kovem, vědci ji ve vodě objevili náhodou

Věda a školy

Janka však nadále trpěla silnými bolestmi a požádala lékařku o výtěr. Vladislav tvrdí, že lékařka to odmítla s tím, že by to bylo zbytečné. Po dvou měsících už žena vůbec neslyšela a až tehdy jí vzali krev.

V jejím těle zjistili přítomnost nebezpečné bakterie E. coli. „V průběhu pěti měsíců byla pětadvacetkrát léčena ambulantně na zánět uší, desetkrát ji operovali a opakovaně propichovali uši,“ líčil strašnou situaci Vladislav.

Bakterie Pseudomonas

CT vyšetření v nemocnici v Martině ukázalo, že zánět v uších napadl mozek. Operovali ji v nemocnici v Ružomberku, kde se podrobila i dalším třem reoperacím. Lékaři konstatovali, že je nakažená bakterií Pseudomonas.

Dostala rozsáhlý zápal plic a byla uvedena do umělého spánku. „Čtyřikrát krvácela do mozku a skončila bez poloviny lebky. Zemřela bolestivou smrtí, naposled vydechla 4. prosince 2019,“ říká zoufalý Vladislav.

Slovenská řidička jela na dálnici 13 kilometrů v protisměru

Evropa

Jako příčina smrti byla uvedena bakterie Pseudomonas.

„V průběhu vyšetřování případu nebyla dodržena lhůta 15 měsíců pro vypracování znaleckého posudku a nemám žádné výsledky ani z úřadu pro dohled nad zdravotní péčí. Paradoxem je, že mají dělat znalecké posudky, ale zdravotní dokumentace mojí manželky je stále u jejího lékaře. Podal jsem trestní oznámení na obě nemocnice, ale věc se stále nikam nepohnula,“ kroutí hlavou nešťastný vdovec.

Vladislav chce vědět, kdo selhal v případě smrti jeho manželky.

Reklama

Výběr článků

Načítám