Hlavní obsah

Skot porazil virus HIV bez léku

Právo, pur
LONDÝN

Andrew Stimpson pocházející ze Skotska se stal patrně prvním potvrzeným případem člověka na světě, kterému virus HIV, způsobující nemoc AIDS, samovolně vymizel z těla. Jak informovaly britské nedělníky, Stimpsona (25), žijícího nyní v Londýně, lékaři označili za HIV pozitivního v srpnu 2002. Nakazil se od svého 44letého přítele.

Článek

Muž začal brát vitamíny a jiné výživné medikamenty v naději, že jeho tělo tak zabrání plnému propuknutí AIDS. Speciální medikamenty na HIV prý nebral. Nové testy v říjnu 2003 a opakovaně v prosinci téhož roku a letos v březnu pak ukázaly, že virus se z jeho organismu ztratil.

"To bylo to poslední, co jsem očekával. Byl jsem fascinován, také zmaten," citoval jej nedělník The Sunday Times. "Je to zázrak, považuji se za nejšťastnějšího člověka na světě," jásá Stimpson.

Ošetřující tým vylučuje, že by došlo k záměnám vzorků. Právě to nešlo potvrdit u několika jiných předchozích případů "spontánních uzdravení", ohlášených z různých částí světa. Lékaři nicméně chtějí provést nové testy, aby zjistili, jak přesně Stimpson zvítězil nad HIV.

Na jejich nabídky ale zatím nereagoval, takže lékaři se zdržují dalších komentářů. Hovoří ale o "fantastickém lékařském případu". Britská média spekulují, že Stimpsona zbavil HIV nejspíš jeho vlastní imunitní systém.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám