Hlavní obsah

Ruské jednotky provedly razii v centru Člověka v tísni

– MOSKVA

Rusové podnikli v noci na úterý v čečenské metropoli Grozném razii v domě, jehož část má pronajatou česká humanitární organizace Člověk v tísni. Podle agentury ITAR-TASS byly ve sklepě domu nalezeny zbraně a tajná tiskárna na falešné dokumenty. Při akci zemřel jeden člověk.

Foto: www.visitfm.cz

Naučte se poznávat svět skrz objektiv

Článek

Šéf české mise Marek Vozka dnes řekl, že nikdo z českých občanů v době operace na místě nebyl a informace o zbraních a tiskárně jsou pro něj překvapením.

"My jsme ani nevěděli, že v tom domě je sklep," uvedl telefonicky z ingušské Nazraně, kde má Člověk v tísni své severokavkazské sídlo.

Přes noc podle něj zůstává v pronajatém domě v Grozném pouze strážný. "Nevím, co se tam mohlo stát, snažíme se získat více informací. Spolupracujeme s ruskými vyšetřovateli," dodal Vozka.

Školící středisko

V domě, v němž ruské jednotky provedly razii, provozovala společnost Člověk v tísni vzdělávací středisko pro ženy.

"Zmizel nám tam počítač a tiskárna. Takže jde možná jen o zmatení informací. Ale nevím, jestli ve sklepě, o němž nám řekli, náhodou nějaká tiskárna nebyla," dodal Vozka.

Česká organizace ve středisku organizuje například kurzy angličtiny, šití či práce s počítačem.

Šéf čečenského ministerstva vnitra Ruslan Alchanov podle ruských médií uvedl, že v jednom z domů v Grozném byla objevena tajná tiskárna na falešné dokumenty a listiny ministerstva vnitra a vojenské prokuratury.

Teroristé se podle něj vydávali za spolupracovníky Člověka v tísni, kterými ale nebyli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám