Hlavní obsah

Riceová vyzvala k rozvoji vztahů mezi USA a Evropou

VARŠAVA

Evropa a Spojené státy musejí přestat o vzájemných vztazích pouze mluvit, ale měly by je začít opravdu rozvíjet. Během schůzky ve Varšavě se na tom v sobotu shodla americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová se svým polským protějškem Adamem Danielem Rotfeldem.

Foto: Petr Pokorný

Karneval v Clarionu.

Článek

Podle Riceové vztahy mezi USA a Evropou dospěly k okamžiku, kdy by se v nich měla otevřít "nová kapitola". Příležitostí k využití lepších kontaktů může podle ní být společná snaha o řešení izraelsko- palestinského konfliktu, podpora při budování demokracie v Iráku a v Afghánistánu a také při budování demokratických institucí v Gruzii a na Ukrajině. Podle nové šéfky americké diplomacie je důležité do tohoto procesu zapojit také Rusko.

Na programu několikahodinové návštěvy Riceové v Polsku byla také schůzka s premiérem Markem Belkou. "Polsko přineslo ohromný vklad do demokratizace Iráku a také ho to stálo oběti," řekla po setkání s Belkou.

Směr Turecko

Varšava byla v pořadí třetí zastávkou na cestě nové ministryně zahraničí USA po zemích Evropy a Blízkého východu. V pátek navštívila Londýn a Berlín. Podle očekávání našla u "nejbližšího spojence USA", jak sama označila Velkou Británii, plnou podporu, zatímco v Berlíně se přes snahu o překonání rozporů potvrdily známé rozdíly ve stanoviscích.

Riceová se dále chystá rovněž do Říma, Paříže, Bruselu, Lucemburku a navštívit by měla také Izrael a palestinská autonomní území. Již v sobotu večer odletí do turecké Ankary, kde se setká se šéfem ruské diplomacie Sergejem Lavrovem. Do neděle zde bude také jednat s tureckými představiteli o obavách Turecka ze situace v Iráku.

Podle komentátorů má cesta Riceové přispět k nápravě vztahů mezi USA a některými evropskými zeměmi, které se během prvního prezidentského období George Bushe a zejména pak během války v Iráku staly dosti napjaté.

Reklama

Související články

Riceová: Íránci si zaslouží lepší vůdce

Ministryně zahraničních věcí Spojených států Condoleezza Riceová ve čtvrtek ostře kritizovala Írán zejména za jeho přístup k dodržování lidských práv. Podle...

Výběr článků

Načítám