Hlavní obsah

Řecko se potýká s požáry a problémy v letecké dopravě

Atény/Praha

Rozsáhlé lesní požáry sužují od sobotního večera pevninské Řecko. Hasiči pak v noci bojovali s plameny i na dvou největších řeckých ostrovech Kréta a Euboia. Řecko navíc ochromila stávka v radiokomunikacích. Ze země do 10. hodin dopoledne nestartovala žádná letadla. Problémy se mohou dotknout i tisíců českých turistů, kteří v Řecku tráví svojí dovolenou.

Článek

Společnost Travel Service například zaznamenala podle mluvčí Vlaďky Duchkové zpoždění odletů v průměru o dvě až dvě a půl hodiny.

Ještě větší zpoždění pak mají podle ní lety z Bratislavy. Mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura k tomu dodal, že podle jeho informací jsou tato zpoždění způsobena stávkou řeckých radiokomunikačních pracovníků, která snížila propustnost letů o polovinu.

Řecko je podle Okamury čtvrtou nejoblíbenější destinací českých turistů, nyní je prý v této zemi asi 20 000 Čechů. "Protože se o víkendových dnech mění turnusy, nedělní zpoždění letů se týká více než tisícovky českých turistů," odhadl. Pražské letiště žádné problémy podle mluvčí Letiště Praha Michaely Lagronové neregistruje.

Rozsáhlé požáry se obešly bez obětí

Na východořeckém ostrově Euboia vznikl v sobotu večer z dosud nezjištěných příčin požár, který se podle očitých svědků velice rychle rozšířil z předměstí malého přístavního města Karystos. Plameny pronikly až do zahrad dovolenkových domů.

"Bylo to něco nepředstavitelného. Měli jsme štěstí, že jsme nemuseli oplakávat žádnou oběť," uvedl podle DPA v řeckém rozhlasu starosta města. V oblasti zasahovalo asi sto hasičů a nasazeno bylo na 30 vozidel, s plameny tu bojovali celou noc.

Podle AFP z místa odjelo již několik turistů. Lesní požáry byly hašeny i ve východní části ostrova Kréta. Kvůli technickému problému letecké kontroly byly v neděli na dvě a půl hodiny zastaveny veškeré odlety z řeckých letišť.

"Je to chaotická situace. Přestal fungovat celý komunikační systém," prohlásil podle DPA v době přerušení startů letadel v řeckém rozhlase generální tajemník odboru letových dispečerů Giannis Kormulakis.

Problém podle něj spočívá v tom, že poslední modernizace technického vybavení tohoto systému se uskutečnila před 17 lety. Kontakt s letadly byl udržován pomocí náhradních systémů. Letadla tedy mohla i za nastalé situace na letištích přistávat, nikoli však vzlétat.

Reklama

Výběr článků

Načítám