Hlavní obsah

Průvod proti terorismu za účasti španělského krále vypadal jako manifestace za nezávislost Katalánska

Aktualizováno

Statisíce lidí přišly v sobotu v Barceloně na demonstraci proti terorismu. Akce pořádaná pod heslem „Nemáme strach” je reakcí na teroristické útoky s 15 oběťmi a více než 120 zraněnými z minulého týdne. Demonstrace v metropoli autonomního Katalánska sice měla ukázat jednotu Španělska proti terorismu, v průvodu však převažovaly katalánské vlajky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstrace v BarceloněVideo: Reuters

 
Článek

Katalánské vlajky v průvodu většinou nejsou oficiálními vlajkami autonomní oblasti Katalánsko, ale jde o formu zvanou „Estelada”. Na ní je k červeným a žlutým pruhům z oficiální vlajky připojen modrý klín s bílou hvězdou. Tato varianta vyjadřuje příslušnost k hnutí požadujícím nezávislost Katalánska na Španělsku.

Průvodu se přitom účastnil i španělský král Felipe VI. Podle agentury AFP tak učinil zcela výjimečně, poprvé od obnovení monarchie v roce 1975. Podle některých videí na sociálních sítích část demonstrantů na krále pískala. K průvodu se připojil i premiér Mariano Rajoy a předsedové vlád autonomních španělských regionů.

Policie odhadla počet účastníků demonstrace na půl miliónu.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Na demonstraci proti terorismu v Barceloně se objevilo množství vlajek Estada, které jsou symbolem hnutí za nezávislost na Madridu.

Součástí demonstrace byly i transparenty s heslem „Nemám strach.” Poměrně krátký pochod skončil na Katalánském náměstí v rušném centru Barcelony. Právě odtud vyjel ve čtvrtek 17. srpna kolem páté hodiny odpoledne po promenádě La Rambla atentátník s autem, kterým zabil 13 lidí.

Na útěku zavraždil ještě jednoho muže, s jehož vozem ujel policejní hlídce. Útočníka, jímž byl mladý Maročan Júnis abú Jakúb, policie zastřelila v pondělí nedaleko Barcelony. [celá zpráva]

Foto: Albert Gea, Reuters

Demonstranti proti terorismu držely nápisy jako „Nemáme strach” nebo „Ne islamofobii”, objevilo se i velké množství katalánských vlajek.

Masovou demonstraci proti terorismu podobnou té dnešní zažila Barcelona 12. března 2004, kdy do ulic katalánské metropole vyšlo 1,2 miliónu lidí. Stalo se tak den po útocích na vlaky v Madridu, při nichž džihádistická buňka zabila 191 lidí a na 2000 dalších zranila.

Foto: Albert Gea, Reuters

Demonstranti drží transparent s nápisem Nemáme strach nad nimi vlaje množství vlajek katalánských vlajek, především varianty s bílou hvězdou na modrém pozadí, která symbolizuje hnutí za nezávislé Katalánsko.

Katalánsko má o nezávislosti na Madridu hlasovat v referendu, které se bude konat 1. října. Separatistické vedení neodradil ani teroristický útok v Barceloně. Vláda již dříve uvedla, že chce referendum zablokovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám