Hlavní obsah

Prezidentka Čaputová varovala před rozděleností a nenávistí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová upozornila na rozdělenost společnosti a nenávistnou vlnu v souvislosti s pandemií covid-19. Uvedla to ve zprávě o stavu republiky, kterou přednesla v úterý před poslanci slovenského parlamentu.

Foto: Profimedia.cz

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová při projevu se Zprávou o stavu republiky

Článek

„Strach se na dlouhé měsíce stal hlavní společenskou emocí. Jak už dávno zjistili psychologové, ventilem strachu je hněv. Strach a hněv, to jsou dvě nejsilnější emoce, kterými velká část společnosti reaguje na pandemickou krizi,“ uvedla Čaputová. „Tyto emoce, především v tématu očkování, rozdělují naši společnost,“ dodala.

Slovenský ministr obrany zkritizoval armádu za nízkou proočkovanost

Evropa

Hlava státu zdůraznila, že fakt, že někdo není očkovaný, z něj nečiní špatného a hloupého člověka. „Dovedu porozumět obavám lidí, protože strach je hluboce lidská emoce. Hluboce lidskou emocí však už není hněv a strach vědomě zneužívat nebo využívat toto téma k uvolnění nenávisti vůči jiným lidem,“ řekla Čaputová.

Podle prezidentky se mýlí ten, kdo si myslí, že rozběhnutou vlnu nenávisti osedlá nebo využije ve svůj prospěch. „Historie nám už nejednou ukázala, že nenávist netvoří, ale ničí, a to i svého původce,“ konstatovala.

Hádka ve slovenském parlamentu: Lepší být mafián než plagiátor, perlil Fico

Evropa

Čaputová zdůraznila, že Slovensko zoufale potřebuje stabilitu, jasné a jednotné vedení. „Klid založený na pravdě, spravedlnosti, ale také na věcnosti a solidaritě. Slovenská republika je dnes zraněnou zemí, která potřebuje zvládnout celosvětovou zdravotní krizi a potřebuje zvládnout i další výzvy, kterým čelíme,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám