Hlavní obsah

Prezident Libérie by uvítal pomoc mezinárodních sil

ŽENEVA

K vyslání mezinárodních sil do Libérie vyzval Radu bezpečnosti OSN generální tajemník této organizace Kofi Annan. Učinil tak v dopise, který zveřejnil úřad OSN v Ženevě. Pro přítomnost mezinárodních sil je i liberijský prezident Charles Taylor. Cílem je zabránit obrovské lidské tragédii a stabilizovat situaci v zemi.

Foto: Daniela Gachová

Pořadatelský oddíl

Článek

"Kdyby se situace v Libérii vymkla kontrole, mohlo by to mít neblahé následky jak pro tuto zemi, tak pro celý region a především pro Pobřeží slonoviny a Sierru Leone, které s Libérií sousedí," varoval nejvyšší představitel Spojených národů. RB OSN by proto měla podle Annana urychleně schválit rozmístění dobře vyzbrojených a vycvičených mezinárodních sil pod velením některého členského státu světové organizace.

Francie se připojuje

K návrhu se týž den připojil i francouzský ministr zahraničí Dominique de Villepin a navrhl, aby se do řešení krize zapojily Spojené státy. Francie je připravena se na těchto silách podílet.

Liberijská vláda mezitím studuje některé články dohod se Spojenými státy, které tuto zemi počátkem 19. století založily. "Věříme, že existují některé dohody s USA, na jejichž základě by vláda mohla požádat o vstup amerických jednotek," řekl k tomu podle agentury AFP prezident Taylor.

Po krvavých bojích z posledních dní mezi povstalci a vládními jednotkami zavládl v zemi klid a obě strany zatím respektují příměří vyhlášené v pátek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám