Hlavní obsah

Přestaňte nám tleskat, začněte platit, demonstrovali zdravotníci v Londýně

Novinky, zkr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Pracovníci britské zdravotnické služby NHS v sobotu demonstrovali v Londýně za zvýšení mezd. Řada z nich bojuje v přední linii s koronavirem. V rukách drželi transparenty s nápisy Přestaňte nám tleskat, začněte platit nebo Jsme k nezaplacení, ale bez peněz, uvedl server listu The Daily Mail.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Britští zdravotníci demonstrovali za zvýšení platůVideo: AP

 
Článek

Demonstranti vyrazili na pochod na Trafalgarské náměstí, nejdřív ale drželi dvouminutové ticho za 640 svých kolegů, kteří během pandemie zemřeli. Protest přichází poté, co byly zdravotní sestry vyčleněny z navyšování platů pro 900 tisíc zaměstnanců veřejného sektoru, které vláda oznámila v červenci. Zvyšování mezd se netýká ani juniorských lékařů, kteří loni souhlasili se čtyřletou dohodou ohledně odměňování.

„Peníze tam jsou. Oni je ale zkrátka nechtějí poskytnout pracovníkům NHS. Sestry zachránily život premiéra Borise Johnsona. Co víc máme dělat, abychom byly řádně zaplaceny? Je to bizarní,“ postěžovala si Alia Buttová, předsedkyně organizace zaštiťující zdravotní sestry.

Odměny za práci v době koronaviru mají dostat všichni zdravotníci, budou odstupňované

Domácí

Protesty za 15procentní navýšení mezd se konaly rovněž v Manchesteru, Sheffieldu, Brightonu a Bournemouthu. Podle terapeutky Jordan Riveraové řada zdravotníků přežívá od výplaty k výplatě. „Jak můžou očekávat, že budeme pracovat během druhé vlny pandemie, když jsme fyzicky i emocionálně vyčerpaní, a navíc máme strach, z čeho zaplatíme účty?“

Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví a sociální péče jsou zaměstnanci NHS odměňováni na základě tříleté dohody domluvené s odbory, které běží v současné době poslední rok. Ta přinesla meziroční zvýšení mezd, například navýšení nástupního platu nově kvalifikované zdravotní sestry o 12 procent do roku 2021.

„Nezávislý orgán pro kontrolu plateb NHS dává vládě doporučení ohledně zvýšení platů pro zaměstnance NHS, včetně zdravotních sester. Jejich rady zvážíme, když je obdržíme. Nadále budeme naslouchat našim váženým zaměstnancům a odborovým svazům, abychom zajistili, že budou všichni odměněni spravedlivě,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám