Hlavní obsah

Polští celníci zabavili půl tuny meteoritů směřujících do Česka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA/PRAHA

Celníci v Dorohusku na polsko- ukrajinské hranici v pátek zabavili téměř 530 kilogramů meteoritů pocházejících ze Sibiře. Kuriózní kontraband byl převážen v kamiónu zaregistrovaném v Rusku. Ten oficiálně vezl do České republiky křemenec, materiál užívaný ve stavebnictví a chemickém průmyslu.

Článek

"Celkem jsme zabavili 529,5 kilogramu (železných) meteoritů, z toho tři velké, vážící 176, 150 a 80 kilogramů," píše se v prohlášení polské celnice.

Zabavené zboží na polsko-ukrajinské hranici podle celníků pochází pravděpodobně z jednoho místa na Sibiři, kam dopadl velký meteorit v roce 1947. 

Český znalec meteoritů Petr Jakeš z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy ČTK řekl, že sibiřské meteority se v Praze prodávají v ceně deset korun za gram. Zadržená zásilka by se tedy dala prodat celkem za 5,3 mil. Kč.

V Praze se podle něj a Petra Suchana z České astronomické společnosti s meteority čile obchoduje a vlastní je mnoho sběratelů. Největší světová burza, kde je s nimi možné obchodovat, je v Tusconu v Arizoně (USA), v Evropě pak v Mnichově, uvedl Jakeš. Podle Jakeše šlo o meteorit Sichote Alin. Kamión převážel také velké množství dalších vzácných kamenů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám