Hlavní obsah

Polské cestovky nabízejí atrakci - romské osady na Slovensku

Právo, ivi (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA/BRATISLAVA

Výlet do "typicky romské osady" se stává hitem polských cestovních kanceláří, které podnikají v příhraničních oblastech se Slovenskem. Zájem mají jak Poláci, tak i náhodní britští turisté. Jednodenní "atrakce" vyjde zhruba na čtyři sta korun.

Foto: Obec Dolce

Chloubou obce Dolce na jižním Plzeňsku je místní kaple Sv. Antonína, ke které mají místní vztah již odedávna.

Článek

Jak informoval deník SME, některé kanceláře sice nemají tento bod v oficiálním programu zájezdu, ale autobus pravidelně zamíří k osadě, aby si turisté mohli prohlédnout život Romů na východě Slovenska.

Například cestovní agentura Trip nabízí ve svém katalogu trasu: Levoča, Spišský hrad, Poprad a romskou osadu. Majitelé agentury tvrdí, že autobus kolem osady jenom projede.

"Někdy autobus na chvíli zastaví nebo jen zpomalí, aby si turisté mohli osadu fotografovat," cituje SME jednoho z pracovníků agentury. Ten prohlašuje, že o zájezdy je velký zájem a hlásí se například velké množství Britů, kteří navštíví Zakopané.

Výlet za čtyři sta

"Angličany zajímá, jak žijí Cikáni na Slovensku, moc to chtějí vidět," říká. Ceny těchto zájezdů se pohybují od 25 do 49 zlotých (v přepočtu až 400 korun).

Zájezdových autobusů z Polska, které zastavují u osady, si všimli také Romové z Žehry. "Podívají se na zdejší kostel a pak zatočí k osadě," říká jeden z nich.

Pokaždé se zde odehrává stejná scéna: romské děti běží k autobusu a chtějí od turistů sladkosti. Turisté si je fotografují, ale z autobusů nikdy nevystupují.

Anketa

Zaplatili byste si jednodenní výlet do romské osady?
Ano
35,2 %
Ne
64,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 88 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám