Hlavní obsah

Policie zadržela běloruského vůdce opozice

ČTK, Novinky, RIA-Novosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MINSK

Běloruská policie ve čtvrtek zadržela vůdce běloruské opozice Aljaksandra Milinkeviče. Zatčen byl den poté, co se v Minsku účastnil desetitisícové demonstrace připomínají černobylskou katastrofu. Úřady ho varovaly, aby na ní nechodil. On přesto dorazil.

Článek

"Když Milinkevič přišel do redakce, už na něj čekali s příkazem k zadržení," uvedl redaktoři z novin Bělorusové a trh, kam dorazil poskytnout rozhovor. "Byl odveden, naložen do antonu a odvezen," sdělili ještě.

"Zadrželi ho členové zvláštních jednotek policie. Nevíme, kam ho odvezli," řekl Milinkevičův mluvčí Pavel Mažejka. "Neřekli, proč ho zadrželi, ale myslíme si, že to souvisí se středeční demonstrací," dodal.

Běloruské orgány zadržení Milinkeviče nijak nekomentovaly.

Milinkevič, který neuspěl ve sporných prezidentských volbách, se navzdory zákazu ve středu v Minsku zúčastnil plánovaného shromáždění u příležitosti 20. výročí jaderné katastrofy v ukrajinském Černobylu.

Policie demonstrujícím nedovolila sejít se na Říjnovém náměstí, které se v březnu stalo dějištěm masových protestů proti opětovnému volebnímu vítězství prezidenta Alexandra Lukašenka a museli jít k Akademii věd, kde byla manifestace povolena. Milinkevič tam ke shromážděným promluvil.  [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám