Hlavní obsah

Poláky pobouřila smrt těhotné ženy v nemocnici. Viní z ní „bezduché právo“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Polsko řeší případ 30leté těhotné ženy, která zemřela v okresní nemocnici ve městě Pszczyna. Rodina tvrdí, že zdravotníci čekali, až odumře poškozený plod, a že pacientka zemřela v důsledku septického šoku. Vedení nemocnice pochybení v péči odmítá. Podle kritiků k úmrtí přispěl loňský nález ústavního soudu, který prakticky postavil interrupce v Polsku mimo zákon.

Foto: Profimedia.cz

Protest proti zbytečně zmařelému životu ve Varšavě

Článek

V Polsku platí dlouhodobě jeden z nejpřísnějších interrupčních zákonů na světě, ani to ale vládnímu národokřesťanskému Právu a spravedlnosti (PiS) – úzce propojenému s katolickou hierarchií v zemi – nestačilo a před rokem tamní ústavní soud, který je naprosto v područí vládní moci, právo na umělé přerušení těhotenství v podstatě zakázal úplně.

Desetitisíce Polek se v případě, že nechtěly, nemohly nebo měly jiný závažný důvod, proč dítě neporodit, vydaly za přerušením těhotenství do zahraničních klinik, anebo – hlavně ve finanční tísni – se s tímto problémem obrátily na takzvané nelegální potratové podzemí v Polsku.

V Polsku zemřela žena, jíž lékaři údajně odmítli provést potrat

Zahraniční

Přibližně tisícovka těhotných žen, které se ocitly v ohrožení života, se obrátila s žádostí o pomoc na polská nemocniční zařízení.

Zákrok měli udělat, až plod nebude živý

K nim patřila i mladá, sotva 30letá těhotná žena, která už jedno dítě porodila, a to v extrémně komplikovaném těhotenství.

V nemocnici v Pszczyně ve Slezském vojvodství na jihu Polska jí však nepomohli, navzdory tomu, že plod, který nosila 22 týdnů, byl mimořádně poškozený a neschopný života.

„Lékaři odmítli uskutečnit interrupční zákrok, protože vyčkávali, až plod, který už byl bez plodové vody, odumře. To se nakonec stalo, ale pacientka vzápětí dostala otravu krve a zemřela také,” oznámila veřejnosti Kamila Ferencová z Federace pro ženy a plánování rodiny.

Zároveň uvedla, že si „lékaři byli vědomi těžkého poškození plodu i mimořádného ohrožení života rodičky, ale na základě platného rozhodnutí ústavního soudu mohli interrupci provést, až když plod nebyl naživu”.

Pobouřené Polsko

Informace o zbytečné smrti mladé ženy vyvolaly v Polsku pobouření. V pondělí ve večerních hodinách se uskutečnily protestní demonstrace v Gdaňsku, Katovicích, Krakově, ale i před budovou ústavního soudu ve Varšavě pod heslem „Nedovolme, aby zemřela byť jen jedna další žena kvůli potratovému zákonu”.

Mezi demonstrujícími byla i poslankyně opoziční Občanské platformy (PO) Katarzyna Piekarská. „Je to první oběť, o které víme, že ji zabilo bezduché právo podporované fanatiky z PiS a dalších neokonzervativních stran,” řekla.

Polský ministr zdravotnictví nařídil situaci v nemocnici v Pszczyně prověřit. Vedení nemocnice v úterý uvedlo, že zdravotníci dělali vše, co mohli, aby dítě a ženu zachránili.

Reklama

Výběr článků

Načítám