Hlavní obsah

Počet pokusů o sebevraždu na Guantánamu stoupá

Novinky, Břetislav Tureček, BBC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GUANTÁNAMO

Čtyři z asi šesti set zajatců, které Američané drží na své vojenské základně Guantánamo na Kubě, se v posledních třech týdnech pokusili o sebevraždu. Potvrdilo to ministerstvo obrany USA. Za uplynulý rok tak počet případů, kdy si zajatci sáhli na život, podle dostupných údajů stoupl na čtrnáct.

Foto: Ski areál Razula

Čekání na štědrovečerní nadílku si mohou lyžaři zkrátit na Štědrý den ve Ski areálu Razula.

Článek

Například 16. ledna byl jeden visící muž nalezen ve své cele. Strážím se ho podařilo zachránit, dotyčný ale nadále zůstává ve vážném stavu.

Američané upírají mužům drženým na Guantánamu status válečného zajatce a s tím spojená práva. Na Kubu je přepravili často za spolupráce spojeneckých vlád z různých koutů světa, především však z Afghánistánu a Pákistánu. Ze svých zemí byli tito muži odvezeni s odůvodněním, že jsou podezřelí z teroristické činnosti; několik desítek jich však už bylo propuštěno.

Zajatci jsou drženi na samotkách a mučeni

Skupiny na ochranu lidských práv opakovaně poukazují na psychické a údajně i fyzické strádání, jemuž jsou tito muži převážně muslimského vyznání vystaveni. S výjimkou patnáctiminutové přestávky jednou za dva dny tráví veškerý čas na samotkách. Nedávno se navíc objevila informace, že jsou mučeni za účelem získání informací o teroristické síti al-Kajdá, což však Pentagon popírá.

Organizace Amnesty International zatím marně apeluje na Washington, aby zajatce buďto propustil, anebo obvinil z konkrétních činů. Ministr obrany Donald Rumsfeld v úterý prohlásil, že výslechy zajatců "zachraňují životy Američanů a jejich přátel a spojenců".

Sebevraždy svědčí o závažnosti situace

Islám sebevraždu striktně zapovídá a pokusy o ni podle ochránců lidských práv svědčí o situaci, v níž se muži vyvezení americkou armádou ze svých zemí ocitli. "Naznačuje to lidský rozměr právního vakua, do nějž byli uvrženi," řekla listu Miami Herald Vienna Colucciová z Amnesty International.

Reklama

Výběr článků

Načítám