Hlavní obsah

Po půldenní přestávce se v Monrovii znovu bojuje

Novinky, Helena Landovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MONROVIA

Jen na dvanáct hodin se v pátek v liberijském hlavním městě Monrovii přestala ozývat střelba a obyvatelstvo se s nadějí připravovalo na příchod mírových sil západoafrických států očekávaný v pondělí. Odpoledne povstalci LURD (ářčáářSjednocení Liberijci pro usmíření a demokracii) a vládní síly boje obnovili.

Foto: Ondřej Smolka

Plakát koncertu

Článek

Všechno záleží na odchodu prezidenta Charlese Taylora, jehož demisi si zbraněmi vynucují povstalci. K opuštění Libérie nejpozději do tří dnů po příchodu mírových sil Taylora vyzvalo i Společenství západoafrických států. V pátek ministři zahraničí tří z nich odjeli do Monrovie připravit Taylorův "odchod po dobrém". Bezpečný azyl má už slíbený v Nigerii, a to přes mezinárodní zatykač, který je na něj vydán za zločiny proti lidskosti za války v Sieře Leone.

Taylor odejde po příchodu mírových jednotek

"Taylor opustí Libérii, až budou v zemi všechny mírové síly," prohlásil liberijský ministr hospodářství Samuel Jackson v rozhovoru pro CNN s tím, že v té době moc převezme nynější viceprezident nebo předseda parlamentu. Ale Taylorův mluvčí Vanii Paassewe tvrdí, že prezidentův odchod bude záležet na výsledku vyjednávání bojujících stran v Ghaně, které se ovšem táhne už dva měsíce.

Do Libérie míří americké lodě

Vůdce povstalců LURD Seku Conneh tvrdí, že Taylora bude nutno dostat ze země jen silou, a proto povstalci zůstanou na svých pozicích až do příchodu všech mírových sil. To se má stát koncem měsíce.

Zítra mají k liberijským břehům dorazit americké lodě s 2300 vojáky, ale Washington stále nerozhodl o jejich eventuálním vylodění. Mluvčí ministerstva zahraničí Richard Boucher zatím jen oznámil, že USA přispějí 10 milióny dolarů na misi asi 3300 vojáků západoafrických států.

Životní podmínky víc než miliónu Liberijců zablokovaných dva týdny neustálou střelbou v Monrovii, bez vody a potravin, se tedy zatím nijak nezměnily.

Reklama

Související témata:

Související články

V Libérii klid zbraní nenastal

Nejméně dvě desítky lidí včetně dvou dětí zahynuly při novém minometném ostřelování v liberijské metropoli Monrovii. Terčem bojů povstalců usilujících...

Boje v liberijské metropoli utišilo příměří

Liberijská metropole Monrovia zažila nejklidnější noc za posledních 11 dní. Největší povstalecká skupina LURD totiž včera vyhlásila jednostranné příměří, neboť...

Výběr článků

Načítám