Hlavní obsah

Pilot helikoptéry s Bryantem neměl správně do mlhy vůbec vzlétnout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letecká společnost, jejímž vrtulníkem cestoval při tragické nehodě basketbalista Kobe Bryant, neměla licenci pro létání helikoptérou podle palubních přístrojů, tvrdí zdroje deníku New York Times. Neměl tedy správně letět ani pilot Ara Zobayan, ačkoli ten potřebná školení měl. Stroj se zřítil 26. ledna u kalifornského Calabasasu, při nehodě zemřel pilot, Bryant, jeho dcera Gianna i dalších šest lidí na palubě.

Foto: Mark J. Terrill, ČTK/AP

Hasiči u trosek helikoptéry, ve které zahynul jeden z nejlepších basketbalistů historie Kobe Bryant

Článek

Společnost Island Express Helicopters nemá certifikaci pro létání na přístroje, tedy za tmy či například v husté mlze, která panovala i při nehodě z minulé neděle. Tvrdí to tři nezávislé zdroje blízké vyšetřování, které vyzpovídal deník New York Times.

Hvězdný basketbalista Kobe Bryant zahynul při havárii helikoptéry i s 13letou dcerou

Amerika

Společnost je údajně certifikována jen pro lety, za kterých má pilot vizuální přehled o okolí a nemusí se spoléhat na přístroje.

Pilot Ara Zobayan tedy mohl jednat protiprávně i přesto, že sám vyškolen byl a helikoptéra Sikorsky S-76B údajně měla potřebné vybavení pro let na přístroje.

Vrtulník s Bryantem před tragickou nehodou 15 minut kroužil kolem letiště

Amerika

Za jednu z hlavních příčin incidentu je považována hustá mlha, do které stroj vletěl, načež v rychlosti kolem 184 kilometrů v hodině narazil do skály.

Otevírají se spekulace, nakolik mohla tragédii zabránit lepší výbava stroje, konkrétně systém včasného varování před terénem. Americká agentura pro civilní letectví (FAA) ale tento systém přes doporučení Agentury pro bezpečnost v přepravě (NTSB) odmítla zařadit mezi povinnou výbavu, a tak ve vrtulníku chyběla, upozornily servery NBC a Daily Mail.

Bryant s dcerou mohli přežít. Jejich vrtulník ale neměl varovný systém

Amerika

Společnost Island Express Helicopters v důsledku nehody uzemnila všechny své lety.

Reklama

Výběr článků

Načítám