Hlavní obsah

Pět chilských horníků už má problémy s psychikou, odmítli natáčení

– Santiago de Chile
Novinky, alt

Svět v pátek obletěly záběry skupiny chilských horníků, kteří jsou uvězněni v zasypané šachtě. Skupina se na nich směje a snaží se ukázat, že, ač je čeká několik měsíců pod zemí, je v dobré náladě. Pět horníků se ale odmítlo natáčení zúčastnit. Podle ministra zdravotnictví Jaimeho Manalicha vykazují známky deprese.

Foto: Ivan Alvarado, Reuters

Speciální vrtačka, která má vyhloubit vrt, kterým se horníci dostanou na povrch.

Článek

Nejenže se odmítli filmování účastnit, ale mají také problémy s jídlem, popsal Manalich. "Myslím, že deprese je pro jejich stav to správné slovo," citovala ministra BBC.

Mužům se nyní na dálku pokusí pomoci psycholog.

Před velkým optimismem, který sršel z filmu, varovali psychologové už v pátek. Horníci musí v dole strávit několik měsíců a dobrá nálada je brzy přejde. Úřady vyzvaly přibuzné, kteří kempují u dolu, aby svým zavaleným blízkým psali co nejčastěji.

Pod zemí je uvězněno 33 horníků. Ven se dostanou nejdříve na Vánoce. Důlní společnost už přivezla z Austrálie a Španělska speciální stroje, které mají vyhloubit vedlejší šachtu, jíž by se horníci mohli dostat zpět na povrch.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z podzemí, kde uvízli chilští horníciVideo: Reuters

Psycholové zatím pro ně připravují cvičení a hry, aby jim ukrátili čas. Informují je také o tom, kdy je na povrchu den a kdy noc. Do Chile míří i odborníci z NASA, kteří se specializují na předcházení "ponorkové nemoci".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám