Hlavní obsah

Palestina už přemýšlí, jak rozdělit území opuštěná Izraelci

– GAZA

Palestinský vůdce Mahmúd Abbás podepsal v sobotu výnos, který umožňuje jeho vládě kontrolovat všechny pozemky a budovy, které na nich stojí, v pásmu Gazy a na západním břehu Jordánu. Úzení nyní opouštějí izraelští osadníci.

Článek

Podle dokumentu nesmí nikdo opuštěnou půdu a majetek užívat, dokud palestinská ministerská komise a soudy nerozhodnou o jejich budoucím vlastnictví.

Abbás se tímto krokem snaží rozptýlit obavy šířící se mezi řadovými Palestinci a opozičními skupinami, že představitelé palestinské samosprávy zaberou část vyklizené půdy pro vlastní zájmy.

Zřídil už ministerskou komisi, která bude o jednotlivých nárocích na půdu rozhodovat. V případě nespokojenosti s jejím postupem se budou moci Palestinci obrátit na soud.

Izrael již v rámci plánu stahování z pásma Gazy a západního břehu Jordánu vyklidil 18 z 21 osad v pásmu Gazy. Vyklízení je v sobotu kvůli svátku Šábes přerušeno.

Volby v Palestině budou 25. ledna

Abbás současně v sobou oznámil, že palestinské parlamentní volby se budou konat 25. ledna příštího roku. Stanovením pevného data hlasování učinil Abbás smířlivé gesto vůči svému politickému rivalovi - radikálnímu hnutí Hamas, které se chce voleb také účastnit.

Jeho představitelé dříve obvinili samosprávu, že se odkládáním voleb snaží získat čas pro vybudování lepší pozice pro hnutí Fatah, které má v současném parlamentu většinu.

"Parlamentní volby se uskuteční ve všech volebních obvodech ve středu 25. ledna 2006," řekl Abbás na setkání se středoškolskými studenty ve městě Gaze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám