Hlavní obsah

OSN: Z poskomunistických zemí se v ČR žije nejlépe

– Vídeň

Ve světovém žebříčku kvality života zaujímá Česko podle OSN 28. místo, proti loňsku postoupilo o osm míst vzhůru a je z reformních zemí první. Slovensko je ve světovém pořadí 31. Žebříček vede stejně jako loni Norsko, naopak nejhůře se žije obyvatelům subsaharské Afriky. Vyplývá to ze Zprávy o lidském rozvoji (Human Development Report 2010), kterou ve čtvrtek zveřejnil Rozvojový program OSN (UNDP).

Foto: Profimedia.cz

Článek

Zpráva dělí 169 zemí světa do čtyř skupin. Skupinu s "velmi vysokou kvalitou života" vede podle tohoto žebříčku Norsko následované Austrálií, Novým Zélandem a Spojenými státy. První desítku uzavírají Kanada, Švédsko a Německo. V první třicítce zemí drtivě převažují evropské státy, z ostatních kontinentů jsou zde vedle již jmenovaných zastoupeny pouze Izrael, Japonsko, Jižní Korea a Hongkong.

Česko je 28. v těsném závěru za Rakouskem, Británií a Singapurem. Od 29. místa následují Slovinsko, Andorra a Slovensko. Estonsko je 34., Maďarsko 36. a Polsko 41. Mezi nimi jsou proloženy bohaté ropné státy jako Spojené arabské emiráty, Brunej, Katar nebo Bahrajn.

Česko si letos oproti předchozímu roku, kdy bylo na 36. místě, značně polepšilo, a to o osm míst. Slovensko loni bylo 42, Slovinsko 19. Naproti tomu silně propadl Island, který v minulých letech tabulku vedl, loni byl po úderu finanční krize třetí a letos už 15. Také Rakousko bylo loni 14. a letos 25.

Druhá skupina začínající od pořadí 43 je označována pouze jako "vysoká kvalita života" a zahrnuje zbývající evropské postkomunistické země kromě Moldavska, většinu států Latinské Ameriky a řadu bohatých asijských zemí. V následující skupině označené jako "průměrná kvalita života" figurují Čína, Vietnam, postsovětské středoasijské republiky a Moldavsko, zbylé státy Latinské Ameriky a rozvinutější africké země. Poslední skupina s "nízkou kvalitou života" zahrnuje v drtivé většině státy subsaharské Afriky, na posledních třech místech jsou Niger, Kongo a Zimbabwe.

Kde se žije nejlépe
1. Norsko
2.Austrálie
3. Nový Zéland
4. USA
5. Irsko
6. Lichtenštejnsko
7. Nizozemsko
8. Kanada
9. Švédsko
10. Německo
11. Japonsko
12. Jižní Korea
13. Švýcarsko
14. Francie
15. Izrael
16. Finsko
17. Island
18. Belgie
19. Dánsko
20. Španělsko
....
27. Singapur
28. Česká republika
29. Slovinsko

Poměřování kvality života

Zprávu o vývoji kvality života vypracovává UNDP od roku 1990. Zprávy se ve svém hodnocení kvality života v jednotlivých zemích opírají o takzvaný index lidského rozvoje. Ten je kombinací nejen ekonomických, ale i celé řady sociálních ukazatelů, jako je například průměrná délka života, přístup ke vzdělání, rovné příležitosti pro obě pohlaví, přístup k nezávadné pitné vodě, zdravotní péči a podobně.

Reklama

Výběr článků

Načítám