Hlavní obsah

OSN schválila nové přísné sankce proti KLDR za raketové testy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rada bezpečnosti OSN jednomyslně schválila návrh USA na uvalení nových sankcí na Severní Koreu kvůli dvěma nedávným severokorejským raketovým testům.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un (uprostřed)

Článek

Na základě sankcí může Pchjongjang přijít zhruba o třetinu svých ročních příjmů z vývozu, informovaly zahraniční agentury. Severní Korea loni vydělala  exportem přibližně tři miliardy dolarů.

Nová rezoluce RB OSN uvaluje sankce na vývoz uhlí, železa, železné rudy, olova, ryb a mořských plodů. Příjmy z jejich vývozu přinášejí severokorejskému režimu zhruba jednu miliardu dolarů ročně.

Zákazy omezí také povolení k práci pro Severokorejce v cizině. Nebude možné také zakládat nové firmy se Severokorejci a investovat do již existujících společných podniků.

Spojené státy navíc od září zakážou držitelům amerických pasů i cestu do KLDR. Od 1. září budou Američané potřebovat zvláštní povolení, které se bude vydávat jen výjimečně.

Reklama

Výběr článků

Načítám