Hlavní obsah

O vydání Kutala rozhodne slovenský Nejvyšší soud

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Krajský soud v Bratislavě v pátek souhlasil s vydáním mezinárodně hledaného českého občana Vratislava Kutala do České republiky, kde by si měl odpykat desetiletý trest za přípravu vraždy. Kutal na místě podal vůči rozsudku stížnost k Nejvyššímu soudu. O jeho vydání do ČR tak může slovenský ministr spravedlnosti Daniel Lipšic rozhodnout až po verdiktu Nejvyššího soudu SR.

Foto: Petra Kucinová

Welzlování Zábřeh - recesistický běh v rámci festivalu Welzlování

Článek

Kutal dnes u soudu naznačil, že by s jeho případem mohly mít co do činění také zvláštní vyšetřovací skupiny bývalého ministra vnitra a současného premiéra ČR Stanislava Grosse.

Mluvčí ministra spravedlnosti Richard Fides Právu potvrdil, že Lipšic rozhodne o vydání Kutala, pokud soud potvrdí přípustnost jeho vydání. "Pokud by Nejvyšší soud nepřipustil jeho vydání, ministr je vázán tímto rozhodnutím," dodal.

Předpokládá se, že Slovensko Kutala do ČR vydá.

Zatkli ho v červenci

Občana ČR zadržela slovenská policie 14. července 2004 v hotelu u obce Veľký Biel nedaleko Bratislavy.

Šumperský podnikatel, který údajně patřil mezi hlavní překupníky s lehkými topnými oleji (LTO) v ČR, byl ve vlasti odsouzen k desetiletému vězení kvůli přípravě vraždy novináře, jenž psal o kauze LTO a kvůli nedovolenému ozbrojování.

Podnikatel ale do vězení nenastoupil a jezdil po různých koutech Evropy. Policie ho zadržela podle jeho vlastní výpovědi zhruba dva týdny po příjezdu na Slovensko. [celá zpráva]

Pobýval v cizině

Slovenská justice se Kutalovým vydáním zabývala již v říjnu 2004. Podnikatel ale na Slovensku požádal o azyl a soud tak po několika minutách přerušil líčení o jeho odevzdání české straně. [celá zpráva]

Migrační úřad jeho žádost o azyl zamítl, proti verdiktu se ale podnikatel odvolal k soudu. [celá zpráva] Krajský soud se ale s rozhodnutím migračního úřadu ztotožnil a dnes souhlasil i s jeho vydáním.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám