Hlavní obsah

O volby v Polsku nebyl zájem, vládnout bude pravice

VARŠAVA

V nedělních parlamentních volbách v Polsku jasně zvítězila pravice. Po sečtení hlasů v 60 procentech volebních obvodů stále vede pravicová strana Právo a spravedlnost (PiS) s 27 procenty hlasů před pravicovou Občanskou platformou (PO) s 24 procenty hlasů. Účast po sečtení 60 procent obvodů činila 39 procent.

Článek

"Je to důvod k tomu, abychom se zamysleli nad tím, jak lidi přimět k aktivní účasti ve volbách," řekl prezident Aleksander Kwaśniewski. Malý zájem o volby komentuje i tisk "Největší znepokojení musí vzbuzovat nízká volební účast. Tím je ohrožena budoucnost polské demokracie," napsal  deník Rzeczpospolita.

Pravice bude spolupracovat

Obě pravicové strany již před volbami oznámily, že navzdory odlišnostem v programu hodlají společně utvořit vládu. Předseda PiS Jarosľaw Kaczyński již vyjádřil zájem kandidovat na post premiéra. "Vše ukazuje na to, že jsme vyhráli volby. Vyhráli jsme je jako strana a vyhrál je, což je důležitější, náš program," řekl předseda strany Jaroslaw Kaczyński, jehož bratr Lech kandiduje na post prezidenta ve volbách, které se uskuteční za dva týdny.

"Odpovědnost za to, co se bude v Polsku dít, nyní leží na bedrech bratrů Kaczyńských," komentoval předběžné výsledky šéf poslaneckého klubu liberální Občanské platformy Jan Rokita, který byl stranickým kandidátem pro úřad premiéra a asi se stane ministrem zahraničí.

Rozdíly v programech

Právo a spravedlnost klade větší důraz na sociální politiku, staví se negativně vůči návrhům na další privatizaci, odmítá rovnou daň a  méně se stará o vyrovnanost státního rozpočtu. Naopak Občanská platforma má liberální program. Rovná patnáctiprocentní daň byla jedním z jejích hlavních volebních hesel. Klade také důraz na vyrovnaný státní rozpočet, přestože její poslanci v minulosti podpořili zákony prohlubující deficit.

Ze 460 poslaneckých křesel by podle předběžných Státní volební komise měly pravicové strany obsadit 274 - Právo a spravedlnost 151 a Občanská platforma 123. V Senátu mohou PiS a PO obsadit 48 a 27 z celkem 100 křesel.

Předběžné výsledky polských voleb
StranaProcentakřesla v Sejmukřesla v Senátu
Právo a spravedlnost26,5615148
Občanská platforma24,0812327
Sebeobrana12,446710
Svaz demokratické levice10,9451-
Liga polských rodin7,83366
Polská lidová strana7,11304

Rzeczpospolita připomíná, že obě vítězné strany vycházejí z tradic odborového hnutí Solidarita. Ve volbách podle listu uspěly díky slibům, že budou bojovat s korupcí a zdokonalí funkci státu. "Společným jmenovatelem je důraz na základní etické zásady. První zkouškou bude sestavení vlády," dodává deník.

Levice značně oslabila

Dosud vládní Svaz demokratické levice (SLD), který tíží série afér, je podle očekávání velmi oslabený. Podle prvních výsledků získal necelých 11 procent.  S výsledkem voleb byl velmi spokojen předseda Svazu demokratické levice Wojciech Olejniczak, odhady svazu dávaly osm procent a v jednu dobu hrozilo, že se do Sejmu nedostane vůbec.

Lépe než SLD zatím dopadá i populistická formace Sebeobrana, které předběžné výsledky dávají přes 12 procent hlasů.

Pětiprocentní hranici pro vstup do parlamentu podle volební komise zřejmě překročily ještě nacionalistická Liga polských rodin se zhruba osmi procenty a Polská lidová strana, která dostala o jedno procento hlasů méně.

Reklama

Výběr článků

Načítám