Hlavní obsah

Novým šéfem britských labouristů se stal Keir Starmer

Aktualizováno

Novým lídrem britských labouristů byl zvolen Keir Starmer. S odvoláním na prohlášení strany o tom informovala agentura Reuters. Nástupce Jeremyho Corbyna v pozici šéfa opozice byl v minulosti ředitelem veřejné prokuratury a vystupoval proti brexitu.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Nový předseda labouristů Keir Starmer

Článek

Starmer, jenž se při své kandidatuře pokusil spojit levicové křídlo podporující bývalého předsedu Corbyna i umírněné členy strany, kteří byli k bývalému vedení kritičtí, ve volebním klání porazil Rebeku Longovou-Baileyovou. Baileyová patřila ke Corbynovu křídlu.

Starmerovou zástupkyní byla zvolena dosavadní stínová ministryně školství Angela Raynerová.

Corbynův jed antisemitismu tráví duši britského národa, varuje vrchní rabín

Evropa

Ve volbách předsedy hlasovali členové strany, její registrovaní příznivci i odboráři. Starmer vyhrál hned v prvním kole, když získal přes 56,2 procenta hlasů, Longová-Baileyová 27,6 procenta a třetí Angela Nandyová jen 16,2 procent. Právo hlasovat mělo 748 151 lidí, voleb se zúčastnilo jen něco přes 490 tisíc z nich.

Starmer po zvolení řekl, že „je pro něj čest a privilegium být zvolen”. Dodal, že doufá, že „až nastane čas bude moci zase sloužit naší zemi ve vládě”.

Labouristé pod vedením Corbyna v prosincových předčasných volbách do Dolní sněmovny utrpěli nejtěžší porážku od roku 1935. Podle agentury DPA znamená volba Starmera odklon labouristů od Corbynova radikálně levicového kurzu z posledních let.

Starmer měl v Corbynově stínovém kabinetu expertem na starosti otázky brexitu a vystupoval jako jeho odpůrce. Odchod Británie z Evropské unie má však za uzavřený a nevolal ani po prodloužení pobrexitového přechodného období. „Spor o setrvání (Británie v EU) je za námi,” uvedl při únorové debatě se svými protikandidátkami.

Reklama

Související články

Corbyn zůstává šéfem labouristů

Dosavadní šéf britských labouristů Jeremy Corbyn obhájil post předsedy. Ve stranickém hlasování zvítězil nad svým rivalem Owenem Smithem v poměru 61,8 ku 38,2...

Výběr článků

Načítám